Home Tips Bedrijf verkopen? Schakel een Exit Coach in

Bedrijf verkopen? Schakel een Exit Coach in

174
DELEN
Bedrijf verkopen Schakel een Exit Coach in

Een eigen onderneming beginnen is voor veel mensen een behoorlijke stap. Belangrijk dus om dit goed voor te bereiden en informatie te zoeken over alle zaken waar je aan moet denken. Het is dan ook niet vreemd dat er ontelbare blogs en hele websites gewijd zijn aan starten met ondernemen. Maar hoe zit dat eigenlijk als je wil stoppen met je onderneming? Omdat er aanzienlijk minder informatie te vinden is over het verkopen van je bedrijf, lees je hieronder meer over het nut van een Exit Coach.

Een succesvolle onderneming willen verkopen

Veel mensen starten een onderneming om zich hier voor langere tijd voor in te gaan zetten. Helaas blijkt dat sommigen toch minder geschikt zijn voor het ondernemerschap. Of ze slagen er helaas niet in de onderneming winstgevend te maken. Een ander deel van de ondernemers lukt dat wel, maar ook zij kunnen vroeger of later een keer besluiten hun onderneming te willen verkopen. Omdat ze hun tijd een aandacht willen besteden aan een nieuwe uitdaging, of vanwege privéredenen.

Hulp zoals een Exit coach inschakelen bij de verkoop van je onderneming

Je bedrijf zonder hulp verkopen is niet echt een aanrader en eigenlijk niet eens mogelijk. Zo heb je alleen al minimaal een accountant en advocaat nodig (en in het geval van een bv of nv ook een notaris om de aandelenoverdracht te begeleiden). Iemand waar niet snel aan gedacht wordt maar die eigenlijk net zo belangrijk is, is een Exit Coach. Dit is een Business Coach die de verkoop niet puur vanuit een bepaald specialisme bekijkt, maar een breder perspectief heeft.

Een Exit Coach kijkt niet alleen naar het beste financiële resultaat, maar geeft naast bedrijfsovername advies ook advies op persoonlijk en emotioneel vlak. Waar een overname-adviseur vooral stuurt op een goede financiële voorbereiding zoals het verlagen van je risicoprofiel en verhogen van de kasstromen, kijkt een Exit Coach ook naar welke koper het beste bij je onderneming past zodat jij een beter gevoel aan de verkoop overhoudt. Ook helpt hij of zij je een doel te bepalen nadat je je onderneming hebt verkocht. Zo voorkom je dat je in een zwart gat valt en kun je je verder blijven ontwikkelen.

Begeleiding gedurende alle fases van ondernemen

Ondernemers zijn typisch echte aanpakkers die ook nog eens het liefst zoveel mogelijk zelf doen. Hoewel dit in hun voordeel kan werken, levert het ook een valkuil op. Een ondernemer die een succesvolle onderneming wil opzetten of wil laten groeien, doet er dan ook goed aan een Business Coach of Business Mentor in de arm te nemen. Sommige van deze mensen houden zich ook bezig met de verkoop van ondernemingen, en zijn zodoende in te schakelen als Bedrijfsovernameadviseur of Exit Coach.