Home Nieuws Jouw bedrijf duurzaam maken met deze 7 stappen

Jouw bedrijf duurzaam maken met deze 7 stappen

2817
DELEN
duurzaam maken

Steeds meer ondernemers zijn zich bewust van de noodzaak om duurzaam te ondernemen. De motieven daarvoor zijn niet voor iedereen hetzelfde. Je kunt dit willen omdat het financiële voordelen biedt. Andere motivatie kan het commerciële belang zijn. Belangrijkste motivatie is echter dat we geen negatieve invloed uitoefenen op het milieu en klimaat. Met de volgende zeven stappen maakt je je bedrijf duurzamer.

1. Duurzaam maken van je onderneming

Starten met duurzaam ondernemen begint met een doelstelling. Met deze doelstelling kun je alle belanghebbenden informeren. Want je personeel en andere relaties spelen een cruciale factor om het tot een succes te maken. Duurzaam ondernemen doe je namelijk samen. Vraag daarom aan je medewerkers of zij ideeën hebben om duurzamer te werken.

2. Stroomgebruik onder de loep nemen

Belangrijk begin is om het stroomgebruik in kaart te brengen. Steeds meer apparaten kennen een sluimerstand. Daarbij komen er steeds meer draagbare apparaten bij, met bijbehorende opladers. Deze gebruiken immense hoeveelheden stroom terwijl ze vaak lange tijd niet gebruikt worden. Denk ook aan de verlichting. Moet deze daadwerkelijk branden en kun je de ‘oude’ verlichting wellicht vervangen voor duurzame LED verlichting?

3. Kies bewust een energieleverancier

Een energieleverancier kan je helpen met duurzaamheid. Want gas en stroom voor bedrijven komen lang niet altijd van een duurzame bron. Terwijl het bedrijfsleven grootverbruiker van energie is. Energieleveranciers kunnen je bovendien helpen met het duurzaam maken van je bedrijf. Door hun kennis van andere bedrijven en situaties, kunnen zij ideeën aandragen die bij jou ook werken.

4. Groener energiemanagement

Duurzaam ondernemen betekent dus ook dat je ‘groener’ wordt. Zoals gezegd moet je weten waar je stroom vandaan komt. Inmiddels kun je bij veel leverancier kiezen voor groene stroom. Onderdeel van energiemanagement is ook het opwekken van stroom uit alternatieve bronnen. Dit kan een windmolen zijn, maar ook zonnepanelen.

5. Bedrijfspand verduurzamen

Voor de meeste bedrijven is het bedrijfspand belangrijk voor het energieverbruik. Begin daarom eens met het inspecteren van de isolatiewaarde van je pand. Want het verwarmen (en afkoelen bij warm weer) van je pand kost veel energie. Als je goed isoleert bespaar je behoorlijk op de energie.

6. Elektrisch wagenpark

Veel ondernemingen beschikken over een wagenpark. Als onderneming ben je jaarlijks veel geld kwijt aan aanschaf-, brandstof- en onderhoudskosten. Elektrisch rijden kan dan goedkoper zijn dan auto’s met verbrandingsmotoren. Hoewel de aanschafwaarde van veel elektrische auto’s hoger is, zijn de verbruikskosten weer veel aantrekkelijker. Overweeg daarom om het wagenpark volledig elektrisch te maken. Overigens is het pas duurzaam als je de energie uit duurzame bronnen onttrekt. Dit geldt ook voor de laadpalen bij de mensen thuis.

7. ‘Groen’ werken

Je bedrijf duurzaam maken doe je ook door ‘groener’ te gaan werken. Voorbeelden hiervan zijn een ‘paperless office’ creëren en het aanplanten van bomen en struiken rondom je pand. In feite komt het erop neer dat je bij alle zaken in je bedrijf kijkt of het duurzamer kan. Met de bevordering van het milieu en klimaat als uitgangspunt.

Wanneer je je bedrijf duurzamer wilt maken, moet je vooral bezig zijn met energie en waar het vandaan komt. Denk er met elkaar over na, en onderneem actie. Pas je manier van werken, je bedrijfspand en het wagenpark erop aan. Een beter milieu en klimaat zijn daarbij het doel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here