Home Blogs Bamigo: een snelgroeiend en duurzaam kledingmerk

Bamigo: een snelgroeiend en duurzaam kledingmerk

1916
DELEN
Bamboe bamigo

Duurzaam is hot in 2017. Alles moet duurzamer en dat is terug te zien in de winkel. In de supermarkt vind je veel biologische en fairtrade producten, bij meubels vind je kreten als ‘duurzaam hout’ of ‘milieuvriendelijk gemaakt’. Er is eigenlijk maar één achtergebleven gebied: kleding. Duurzame kleding is nog relatief onbekend. Toch is juist de kledingbranche enorm groot. Hier valt dus nog veel te bereiken. Een van de bedrijven die in dit gat is gesprongen, is Bamigo. Een snelgroeiend en duurzaam kledingmerk, speciaal voor mensen die milieubewust op zoek gaan naar kleding.

Ondergoed en kleding van… bamboe!

Bamigo is vooral gespecialiseerd in ondergoed, sokken en shirts. Deze kleding is normaal gesproken van katoen. Maar de katoenindustrie is niet bepaald duurzaam en bovendien zijn er veel misstanden. Dus onderzocht Bamigo andere, duurzamere mogelijkheden. En ontdekte daarbij een unieke oplossing: bamboe ondergoed. Hoewel je het niet zou verwachten, heeft bamboe heel veel voordelen tegenover katoen. Zo is bij het produceren van één kilo katoen ongeveer 10.000 liter water nodig. En van die ene kilo katoen, kun je maar één spijkerbroek maken. Reken maar uit hoeveel liters kostbaar water jij in je kast hebt liggen… En dan hebben we het nog niet eens gehad over bodemverarming, het gebruik van pesticiden en erbarmelijke werkomstandigheden voor de katoenplukkers.

Van bamboeplant naar bamboe kleding

Heb jij weleens een bamboeplant gezien? Het is een enorm grote grassoort met stevige, taaie stengels. Daar kun je toch geen comfortabele kleding van maken? Laat staan ondergoed! Toch gebeurt dit al steeds meer. Er werd ontdekt dat de bamboe kan worden verwerkt tot pulp. De pulp wordt vermengd met een klein deel biologische fairtrade katoen, om extra stevigheid te krijgen. Daaruit worden draden gesponnen, die weer worden verwerkt tot kleding. Dit gebeurt met name in Japan, waar een fabriek is die het patent heeft op deze kleding. De medewerkers worden goed betaald en werken in goede omstandigheden.

Wat zijn de voordelen van bamboe?

Bamboe kleding heeft diverse voordelen. Zo is het goed voor je huid, omdat het uit zachtere vezels bestaat dan katoen. Het zal dus ook veel minder snel gaan irriteren. Daarnaast neemt bamboe veel vocht op, wat betekent dat het goed helpt als je snel zweet. Bamboe heeft ook een temperatuur-regelend effect. In de winter houdt de stof je warmer, in de zomer blijf je beter koel doordat de stof goed ademt. Het is dus in alle seizoenen prettig om bamboe kleding te dragen. Maar het allergrootste pluspunt blijft toch wel de duurzaamheid van bamboe. Bamboe neemt tijdens het groeiproces tot 70% méér CO2 in zich op dan de meeste andere planten en bomen. Daardoor is het dragen van de kleding niet CO2-neutraal, maar zelfs CO2-positief!

Bamigo richtte na de ontdekking van deze nieuwe kleding een nichewebshop op. Daarmee wordt voldaan aan de vraag naar duurzamere (onder)kleding. Naarmate deze kleding meer bekend wordt, wordt hij ook populairder. Het is tenslotte bijzonder fijn om kleding te hebben die niet alleen comfortabel is, maar ook nog eens goed voor het milieu! Dit is onder andere de reden dat bamboe kleding ook steeds vaker onderdeel is van bedrijfskleding. De kleding is bijzonder prettig voor de werknemers, is goed voor het milieu en helpt een bedrijf bij duurzaam ondernemen. Goed voor het imago dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here