Home ICT Azure: 9 vragen over Microsoft’s cloudplatform

Azure: 9 vragen over Microsoft’s cloudplatform

1946
DELEN
Tech Data

Verhuizen naar de cloud biedt tal van voordelen. Denk aan de besparing op infrastructuur en de schaalbaarheid. Een van de cloudplatformen die je hiervoor kunt inzetten, is Microsoft Azure. Wat is Azure en wat maakt dit platform voor jouw organisatie relevant? David Oomen, Technical Consultant bij Tech Data, geeft antwoord op 9 veelgestelde vragen.

1. Wat is Azure?

Azure is een open platform waarmee je oplossingen via de cloud beschikbaar stelt aan je medewerkers, klanten of andere eindgebruikers. Het platform vormt hiermee een alternatief voor het hosten van oplossingen in een eigen datacenter of colocatiefaciliteit.

2. Vereist Azure investeringen in hardware?

Je betaalt uitsluitend voor het gebruik van het platform en hoeft niet te investeren in onder andere hardware, onderhoudskosten, koeling en energieverbruik.

Een dergelijk betaalmodel biedt verschillende voordelen. Zo kun je een oplossing zonder initiële investeringen in hardware uitrollen. Daarnaast kun je experimentele oplossingen implementeren zonder al te grote financiële risico’s. Ook heb je veel meer inzicht in de kosten van een oplossing en kom je niet voor onverwachtse onderhouds- of vervangingskosten te staan.

3. Is Azure goed schaalbaar?

Vindt je het lastig om in te schatten hoeveel capaciteit je voor een oplossing nodig hebt? Dan biedt Azure dankzij zijn schaalbaarheid uitkomst. Zo kun je de capaciteit op ieder gewenst moment on-demand op- of juist afschalen. Je hebt dus nooit te weinig capaciteit beschikbaar, maar voorkomt tegelijkertijd overdimensionering en onnodige investeringen.

4. Levert Azure goede prestaties?

Azure omvat Content Delivery Networks (CDN’s) die de prestaties van de oplossing optimaliseren. Deze netwerken bestaan uit een groot aantal datacenters geografisch verspreid over de wereld.

CDN’s maken het speciaal voor ontwikkelaars mogelijk om content vanuit een lokaal datacenter aan te bieden aan eindgebruikers, waardoor data slechts een relatieve korte afstand hoeven af te leggen. Deze werkwijze zorgt voor minder vertraging in de data-overdracht en verbetert daarom de gebruikerservaring voor eindgebruikers.

5. Welke opties biedt Azure voor ontwikkelaars?

Azure bevat een groot aantal apps die je helpen oplossingen te bouwen. Het platform ondersteunt verschillende populaire programmeertalen zoals Microsoft .NET, Java, PHP en JavaScript. Gebouwde applicaties kun je daarnaast implementeren in de cloud, in on-premise datacenters en op edge-apparatuur, zonder hiervoor de programmeercode te hoeven wijzigen.

Helt platform helpt je ook oplossingen slim te maken. Zo zijn apps beschikbaar voor het trainen en integreren van deep learning- of artificial intelligence (AI)-modellen. Ook functionaliteiten zoals chatbots en spraakherkenning zijn eenvoudig beschikbaar.

6. Integreert Azure met andere Microsoft-oplossingen?

Bijzonder aan Azure is de beschikbaar van verschillende technologieën die door Microsoft zijn ontwikkeld. Denk hierbij aan RemoteApp, waarmee je Windows-applicaties met behulp van virtuele machines in de cloud kunt uitrollen.

Dankzij de beschikbaarheid van clients op zowel Windows en macOS als Android en iOS kunnen jouw eindgebruikers vanaf ieder platform gebruikmaken van deze applicaties.

7. Voor welke bedrijfsgrootten is Azure interessant?

Azure is relevant voor ieder bedrijf, variërend van een zzp’er of een mkb’er met enkel medewerkers tot multinationals met tienduizenden medewerkers. Zo kunnen start-ups en kleine bedrijven met een beperkt budget oplossingen uitrollen zonder te hoeven investeren in infrastructuur. Grotere bedrijven kunnen de cloud omarmen om hun IT-afdeling te ontlasten en het beheer van onderliggende hardware uit te besteden aan een derde partij.

8. Is Azure geschikt voor hybride omgevingen?

Een belangrijk vraagstuk bij een migratie naar de cloud is welke data je wel en juist niet in de cloud wilt onderbrengen. Azure geeft je hierin veel vrijheid; je bepaalt zelf wat je in de cloud plaatst.

Zo biedt Microsoft de Azure Stack-appliance, waarmee het bedrijf zich specifiek richt op hybride cloudomgevingen. Deze appliance maakt het mogelijk on-premise gehoste data in Azure te verwerken, zonder dat deze data in de cloud worden ondergebracht. Ook is het mogelijk data lokaal te laten verwerken op Azure Stack-appliances en vervolgens te laten verzamelen in Azure voor verdere analyse.

9. Kan ik vanuit Azure gemakkelijk oplossingen naar on-premise verhuizen?

Heb je in Azure een oplossing ontwikkeld? Dan kun je deze oplossing met behulp van de Azure Stack-hardware ook on-premises implementeren, zonder hiervoor code te hoeven wijzigen. Dit kan onder meer relevant zijn om te voldoen aan wettelijke verplichtingen of interne beleidsregels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here