Steeds meer mensen besluiten een auto te leasen. Logisch; zeker wanneer je zelfstandig ondernemer bent. De kosten voor de eenmalige aanschaf van een auto kunnen natuurlijk ook in de zaak gestoken worden; en dat maakt een lease erg interessant. Maar voor wat voor lease kies je als ondernemer? Een zakelijke of private lease?
Zakelijk leasen
Het grootste verschil tussen een zakelijke en private lease zit in het fiscaal-technische gebied. Wanneer je zakelijk een auto least krijg je een auto van de zaak. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar voor privé doeleinden gebruikt, moet je hier van de Belastingdienst belasting over betalen. In dat geval wordt de zakelijke lease-auto namelijk als vorm van inkomen gezien. Over het algemeen tel je in dit geval 25% van de waarde van de auto op bij je inkomen, en betaal je hier vervolgens belasting over. Gebruik je de lease auto dus voor minder dan 500 kilometer per jaar privé, en vooral voor zakelijk gebruik: dan kan een zakelijke lease aantrekkelijk zijn. Daarnaast geldt zowel bij de zakelijke als de privé lease dat je zelf een goede verzekering af moet sluiten. Bekijk hier de mogelijkheden voor de verschillende merken en uitvoeringen zodat je makkelijker een keuze kunt maken.
Private lease
De private lease werkt weer anders dan de zakelijke lease. Jij least je auto voor een bepaald bedrag per maand zonder tussenkomst van de zaak. In dit geval wordt de auto gezien als privé voertuig, en niet als inkomen. Hierdoor betaal je gewoon wegenbelasting, maar hoef je geen extra inkomstenbelasting te betalen. Ideaal wanneer je de auto zowel voor zakelijke als privé doeleinden gebruikt.
De verschillen tussen private en zakelijke lease
Het grootste verschil zit ‘m dus in het gebruik van de auto. Gebruik je een zakelijke lease auto voor meer dan 500 kilometer per jaar voor privé doeleinden: dan moet je hier inkomstenbelasting over betalen. Doe je hetzelfde met een privé lease auto, dan zitten hier geen extra belastingen aan verbonden. Verder zie je verschillen in bijvoorbeeld:
- De bijtelling
- Het budget
- In sommige gevallen de keuze uit merken
- Wel of geen rittenregistratie
- De naamgeving: op naam van bedrijf of privé
- Eventuele extra’s in het contract kunnen verschillen
Welke vorm kies je?
Welke vorm je uiteindelijk kiest hangt dus vooral van het gebruik van de auto af. De ritten van en naar je werklocatie worden natuurlijk als zakelijke ritten gezien, maar weekendjes weg met het gezin vallen onder de categorie privé.