Home Automotive Auto leasen: 6 factoren waar je op moet letten

Auto leasen: 6 factoren waar je op moet letten

17142
DELEN
Alfa Romeo GiuliaWel de lusten, niet de lasten van een eigen auto. Dat is wat leasen zo aantrekkelijk maakt. Zeker voor ambitieuze zzp’ers. Leasen geeft namelijk volop flexibele mogelijkheden, en dat past perfect bij een levensstijl waarin geen week hetzelfde is. Waar moet je op letten als je een auto gaat leasen?

1. Kosten

Aanschaf, onderhoud, verzekeringen… Een eigen auto kan flink aantikken en zo je bedrijfsresultaat drukken. Zeker als het onderhoud onverwachts duurder uitpakt dan gedacht. Wanneer je een auto least, betaal je een vast bedrag per maand waarin bijna alle kosten zijn inbegrepen. Als je wilt weten of de leaseprijs die je moet betalen scherper is dan de kosten die je voor een eigen auto hebt, kun je gebruikmaken van online rekenhulpen van het Nibud of de Consumentenbond.

2. Contractduur

Waarschijnlijk is jouw rijgedrag net zo dynamisch als je bedrijf. De ene periode maak je intensief kilometers voor een mooie prospect, een volgende periode werk je weer vooral vanuit je kantoor. Ook dan is leasen een prima optie, want je hoeft niet vast te zitten aan een jarenlange contracttermijn. Sommige contracten zijn per maand opzegbaar, en met flexleasen kun je zelfs op elk gewenst moment opzeggen.

Langlopende contracten zijn over het algemeen wel goedkoper, dus ook hier moet je voor jezelf bepalen wat het gunstigst is. Wat pleit voor een kortlopend contract is dat je sneller de kans hebt om van auto te wisselen. Daardoor kun je steeds in de nieuwste modellen rijden.

3. Kilometerbundels

Zeker als je kiest voor een langetermijncontract, is het belangrijk om een inschatting te maken in de afstanden die je aflegt. Als je een leasecontract afsluit, schaf je namelijk ook een kilometerbundel aan. De kilometers die je niet verbruikt, krijg je over het algemeen niet terug. De kilometers die je meer rijdt, moet je echter wel bijbetalen! De kosten verschillen per leasemaatschappij en variëren grofweg tussen de 5 en 16 cent per kilometer.

Let ook op hoe lang bundels geldig zijn. Sommige aanbieders verdelen hun bundels in kwartalen. Dat kan, zeker in een lange vakantieperiode, ongunstig voor je uitpakken. Staat je auto veel stil tijdens de vakantie of ben je juist van plan om een roadtrip te maken? Neem dat dan mee in je berekeningen. Als ondernemer gebruik je jouw auto waarschijnlijk zowel zakelijk als privé. Als je privégebruik meer dan 500 kilometer per jaar is, betaal je een bijtelling. Die is sinds 2017 22%.

4. Wie zit er achter het stuur?

De leasewagen vóelt wel als een eigen auto, maar hij blijft eigendom van de leasemaatschappij. Dat betekent dat je ‘m niet zomaar mag uitlenen. Wil je dat ook je partner gebruik kan maken van de auto? Zoek dan goed uit of dat binnen je contract is toegestaan.

5. Extra’s in het contract

Nu we het toch over de kleine lettertjes hebben, let verder op de volgende extra’s die in het contract zijn opgenomen:

  • Zaken als verzekeringen, schadeherstel en reparaties zitten over het algemeen standaard in een overeenkomst. Controleer welke verzekeringen wel en niet zijn opgenomen.
  • Check ook de inruilpolicy en het eigen risico. Standaard is het eigen risico 150 euro, maar sommige leasemaatschappijen hanteren een hoger bedrag.
  • Zeker als je regelmatig zaken doet over de grens, doe je er goed aan om ook de voorwaarden voor pechhulp en vervangend vervoer te vergelijken. Pechhulp in het buitenland is namelijk niet in elk contract opgenomen. Je wilt niet fors moeten betalen omdat je tijdens die businesstrip over de grens met panne langs de kant staat.

6. De auto

Je hebt je rijgedrag in kaart gebracht, je hebt contracten vergeleken en je weet hoe je er financieel voor staat. Nu wordt het leuk: je bent er klaar voor om een auto uit te zoeken. Maak eerst een wishlist: wat zijn je verwachtingen van het comfort? Welke tech-snufjes staan hoog op je verlanglijstje? En misschien wel het belangrijkste: welke uitstraling zoek je? Je auto is je visitekaartje. Probeer daarom een goede match te vinden tussen jouw bedrijfsimago en je auto.

Als gepassioneerde ondernemer wil je waarschijnlijk power uitstralen én tegelijkertijd betrouwbaar overkomen. Een merk dat hier naadloos bij aansluit is Alfa Romeo. De Alfa Romeo Giulia waarmee het merk vorig jaar haar comeback maakte, verenigt passie met betrouwbaarheid. Van de 16-inch lichtmetalen velgen tot het lederen stuurwiel inclusief audiobediening: het is fraai, maar nergens over de top. Deze auto kan zelfs de goedkeuring wegdragen van de kritische testers van Top Gear, die ‘m verkozen tot Car of the Year 2016.

Ook zijn er in een leasecontract mogelijkheden voor meer uitrustingen. Zo kun je jouw droomauto compleet maken. Want daar gaat het uiteindelijk om. Als je least moet je, net als bij je eigen wagen, het gevoel hebben dat deze auto perfect bij jou past.

Met bovenstaande tips heb je alles in huis om de juiste keuze te maken als jij een auto gaat leasen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here