Home Blogs Au bain-marie bereiding, eenvoudig maar efficiënt

Au bain-marie bereiding, eenvoudig maar efficiënt

985
DELEN
Au bain-marie bereiding, eenvoudig maar efficiënt

Gastvrijheid en vriendschap met lekker eten

In het leven is niets fijner als gezellig met (zakelijke) vrienden en kennissen lekker eten en drinken. Tijdens een borrel, een feest of gewoon een gezellig samenzijn. Misschien werk je al in de horeca en is het gastvrij ontvangen van mensen onderdeel van je professie. Of je houdt van koken en bent op zoek naar manieren om je kookkunsten verder uit te breiden met nieuwe technieken. Het gaat je erom dat je je gasten graag in de watten legt met heerlijk voedsel en laat genieten van de bijbehorende gezelligheid. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het gemak dient de mens.

De kooktechniek au bain-marie

Iets wat het altijd goed doet wanneer je al aan het dessert denkt, is ijs met daaroverheen gesmolten chocolade. Je hebt misschien de ‘dame blanche’ voor ogen: vanilleroomijs met daarover gesmolten chocolade. Je kunt bij het maken van dit dessert de chocolade proberen te smelten in een pannetje, rechtstreeks op het vuur. Maar je merkt dat de chocolade niet gelijkmatig smelt en aan de bodem vastkoekt. De beste manier om dit probleem te tackelen is door de chocolade au bain-marie te bewerken. Dit is een kooktechniek die ervoor zorgt dat het op te warmen gerecht of ingrediënt niet rechtstreeks (via de pan) in contact komt met de warmtebron. Voedsel wordt gelijkmatig verwarmd of gegaard op een indirecte manier.

De kooktechniek au bain-marie

Nooit meer aankoekende sauzen tijdens koken

De techniek is eenvoudig. De bain-marie is een grote speciale pan met water waar je dan een bak met voedsel inzet. Zonder dat het voedsel in contact komt met het water. Het water vormt een buffer tussen de warmtebron en het voedsel. Vandaar de indirecte manier van verwarmen. Het water wordt verwarmd door de bain-marie, en omdat dit water nooit de  100 graden Celsius kan overschrijden, zal voedsel zoals chocolade ook nooit warmer worden dan deze temperatuur. Verbranden en daarmee aankoeken behoort daarmee tot het verleden. Warmteverlies treedt amper op omdat de bak met ingrediënten de bain-marie goed afsluit.
Wil je naast chocolade smelten tegelijkertijd andere voedingswaren verwarmen? Maar hebben deze ingrediënten een andere temperatuur nodig? Meervoudig au bain-marie koken kan ook met een dubbele bain-marie met twee gescheiden waterreservoirs met elk een eigen thermostaat. Zo heb je geen tijdverlies en kook je in een keer door. Je laat je gasten liever niet wachten.

Gemakkelijk te reinigen

Ben je klaar met koken en wil je alles in gereedheid brengen voor het feestmaal? Snel en handig laat je het water uit het reservoir van de bain-marie weglopen via een aftapkraan. Omdat het apparaat bij normaal gebruik amper vies wordt, je werkt alleen met water, is het schoonmaken al net zo gemakkelijk als het gebruik. Met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel maak je de bak(ken) snel schoon. Wanneer je met schoonmaken wacht totdat je gasten weer vertrokken zijn (wel zo gezellig natuurlijk), dan is het water in het reservoir afgekoeld. Binnen een handomdraai staat de bain-marie weer schoon op z’n plek. Klaar voor de volgende ronde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here