Home Tips Arbeidsongeval: wat doen als werknemer en werkgever?

Arbeidsongeval: wat doen als werknemer en werkgever?

807
DELEN
Arbeidsongeval: wat doen als werknemer en werkgever?

Niemand zit erop te wachten: een ongeval op de werkvloer met letsel als gevolg. Helaas gebeurt het nog vele malen per jaar in Nederland. Mocht het je onverhoopt overkomen, wat moet je dan doen als werknemer en werkgever?

Slachtoffer van een arbeidsongeval

Wanneer je als werknemer onder werktijd letsel oploopt als gevolg van een arbeidsongeval en het is niet overduidelijk het gevolg van roekeloos gedrag, is de schade doorgaans te verhalen op de werkgever. Het is belangrijk dat de werknemer de werkgever op de hoogte stelt van het ongeval. Omdat de afhandeling van de schadeclaim vaak een lastige en pijnlijke procedure is, doet de werknemer er goed aan een letselschadejurist in de hand te nemen om de procedure af te handelen. Het is wijs voor de werknemer om alle bonnetjes en facturen van kosten die door het ongeval gemaakt moeten worden te bewaren.

Meldingsplecht werkgever

In het geval van een arbeidsongeval, kun je als werkgever een meldingsplicht hebben. Je moet dan bedrijfsongeval melden bij de arbeidsinspectie. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het slachtoffer overlijdt of blijvend letsel oploopt als gevolg tijdens de werkzaamheden bij jouw bedrijf of instelling. Uiteraard geldt dit ook als het ongeval zich tijdens het werk op een andere locatie dan het bedrijfspand plaatsvindt. Ook wanneer het slachtoffer wordt opgenomen in een ziekenhuis als gevolg van het arbeidsongeval, moet je als werkgever het bedrijfsongeval melden. Ook wanneer het ‘slechts’ een dagopname betreft. Als je twijfelt of de meldingsplicht opgaat, neem dan contact op met de arbeidsinspectie om te overleggen. Is er geen meldingsplicht? Mak dan wel een goede ongevallenrapportage op. Laat je na de arbeidsinspectie in te schakelen terwijl er wel sprake is van een meldingsplicht, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot wel 50.000 euro.

Verzekeren voor aansprakelijkheid

Verzekeren voor aansprakelijkheid

Zoals gezegd is in veel gevallen de letselschade als gevolg van een arbeidsongeval door de medewerker te verhalen op de werkgever. Als werkgever is het daarom verstandig om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent, zodat je in het geval van letselschade niet uit eigen zak hoeft te betalen. Het beste is om hiervoor een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering (WEGAS) af te sluiten. Dit is een aanvullende verzekering boven op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) die voor betere dekking zorgt.

Bij bedrijfsongevallen bestaan er geen winnaars. Het zijn situaties die koste wat kost vermeden moeten worden. Zeker de werkgever, maar ook de werknemer heeft de plicht om ervoor te zorgen dat er te allen tijde veilig gewerkt wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here