“Waar gewerkt wordt vallen spaanders.” Een algemeen bekend spreekwoord wat nogal eens opgaat. In het nieuws is steeds weer te lezen dat het aantal arbeidsongeschikten toeneemt. Arbeidsongeschikt zijn is ontzettend vervelend. Zeker voor ondernemers die geen inkomen ontvangen als ze niet in staat zijn om te werken. Maar ook werknemers hebben een probleem. Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid?
Arbeidsongeschikt, wat nu?
Stel je raakt arbeidsongeschikt. Het is belangrijk of het tijdelijk of permanent is. Als het om een tijdelijke arbeidsongeschiktheid gaat dan betaalt je werkgever je (soms voor een gereduceerd tarief) gewoon door. Ben je zelfstandig dan ontvang je in principe geen enkele vorm van inkomen. Raak je permanent arbeidsongeschikt dan is het nog de vraag voor hoeveel procent. Ben je minder dan 80% arbeidsongeschikt dan kun je nog aangepast werk doen. In dat geval kan het UWV je helpen en ontvang je een uitkering naar verhouding. Ben je meer 80% arbeidsongeschikt verklaard dan ontvang je een IVA-uitkering. Ben je ondernemer dan ontvang je geen IVA-uitkering.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Daarom is het goed om als ondernemer zelf je maatregelen te nemen. Tenzij je over voldoende financiële reserves beschikt waar je de rest van je leven genoeg aan hebt. Voor de meeste ondernemers zal dit niet opgaan. Sluit dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Je voorkomt er geen ongevallen of andere gevaarlijke situaties mee. Maar je bouwt wel een stukje zekerheid op. Zoals gezegd kan het namelijk iedereen overkomen dat je niet meer kunt werken. Als werknemer heb je nog twee jaar recht op een salariëring maar als ondernemer is het gebeurd met je inkomen. Laat je adviseren door je eigen verzekeringsadviseur.
Gevaren tijdens het werk
Al sluit je een arbeidsongeschiktheidsverzekering af, niemand zit op werkloosheid te wachten. Daarnaast wil je geen gezondheidsproblemen hebben. Wees je je daarom bewust van de gevaren. Met name op de werkvloer ontstaan nu eenmaal situaties waarbij er snel letsel kan ontstaan. Bespreek je dit weleens met je collega`s? Het gaat er niet alleen om dat je gevaarlijke situaties veiliger maakt. Het gaat er vooral om dat je met elkaar bewust bent van veiligheid en de risico’s ter plaatse.
Tips om veiliger te werken
Als je samen bewust bent van de gevaren is het niet genoeg om dit te weten. Ga er samen ook wat aan doen. Enkele tips om veiliger te werken zijn:
- Spreek elkaar aan op gevaarlijke situaties;
- Verhelp een onveilige situatie en denk niet dat het iemand anders zijn probleem is;
- Als er niet naar je wordt geluisterd, meldt de gevaren bij de leidinggevende;
- Draag de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen;
- Ga sporten en gezond eten, want fitter zijn is bewuster van je omgeving zijn;
Arbeidsongeschikt raken kan iedereen overkomen. Zeker als ondernemer loop je financiële risico’s en is een arbeidsongeschiktheidsverzekering goed om af te sluiten. Daarbij is het goed om je bewust te zijn van de gevaren voor je gezondheid. Werk veiliger met elkaar en voorkom arbeidsongevallen zover als dat mogelijk is.