Home Blogs Alles wat je over factoring moet weten op een rijtje

Alles wat je over factoring moet weten op een rijtje

699
DELEN
Factoring bedrijf

Moet je ook zo lang wachten op een betaling van je klanten? Blijven je uitgaande facturen bijvoorbeeld 60 of 90 dagen open staan? Dan getuigt dit enerzijds van een bepaalde manier van zakendoen van je klanten. Anderzijds getuigt dit van een lastige situatie. Je moet immers de periode van 60 of 90 dagen door zien te komen zonder het geld.

Dit is van grote invloed op de cashflow van je bedrijf. Eén van de beste opties om dit op te lossen, is factoring. Zowel bij factoring voor ZZP’ers als bij factoring voor MKB, geniet je als ondernemer van veel voordelen.

Wat is factoring precies?

Bij factoring stuur je de facturen naar één partij toe: het factoringbedrijf. Je stuurt je facturen dus niet meer rechtstreeks naar je klanten toe; dit verloopt allemaal via het factoringbedrijf.

Dit bedrijf betaalt – bijvoorbeeld binnen 24 uur – de factuur. Jij hebt het geld dus snel op je rekening staan, terwijl het factoringbedrijf het risico voor de komende 60 of 90 dagen op zich neemt. Met dank aan deze financieringsvorm heb je dus snel de beschikking over je geld én je loopt een stuk minder risico.

Waarom voor factoring kiezen?

De redenen dat veel ondernemers voor een factoring bedrijf kiezen, zijn divers. Sommige ondernemers doen dit puur vanwege het financiële gemak. Door de facturen aan een factoring bedrijf ‘uit te besteden’ wordt de cashflow verbeterd.

Andere ondernemers doen het puur vanwege het operationele gemak. Je hoeft bijvoorbeeld zelf niet eindeloos contact me je klant op te nemen voor de betaling. Nee, dat is iets waar het factoringbedrijf zich mee bezig houdt. Zij innen immers het geld bij je klant.

Een ander voordeel is terug te vinden in de tijdsbesparing. Je hoeft maar één keer een factuur te sturen, waarna je binnen 24 uur het geld op je rekening hebt staan. Nooit meer mailen, bellen of een incassobureau inschakelen!

Kan elke ondernemer van factoring gebruik maken?

In principe kan elke ondernemer voor deze financieringsvorm kiezen. Wel is het goed om te weten er kosten aan factoring zijn verbonden. In veel gevallen draag je per factuur een klein bedrag of percentage af.

Klinkt dit nu al als muziek in je ondernemersoren? Maak dan een keuze tussen de twee vormen van factoring. Je kunt kiezen voor traditionele factoring, waarbij je alle facturen naar het factoring bedrijf stuurt. Je kunt echter ook kiezen voor American factoring; bij deze vorm van factoring bepaal je zelf welke facturen je doorstuurt. Als je klanten hebt die hun facturen netjes op tijd betalen, is het niet nodig ook die facturen naar het factoringbedrijf te zetten. Dit bespaart je weer kosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here