Home Financieel Alles wat je moet weten over shortlease

Alles wat je moet weten over shortlease

1518
DELEN
Shortlease

Sommige ondernemers kiezen ervoor geen zakelijke auto te hebben. Het kan zijn dat je veel vanuit huis werkt, of liever met het openbaar vervoer reist (ondertussen werken en geen files). Maar wat als je dan toch tijdelijk voor een project bij een klant ergens op locatie moet werken? Of dat je tijdelijke medewerkers in dienst hebt die toch ook echt moeten beschikken over eigen vervoer om hun werkzaamheden uit te kunnen voeren? Een auto huren? Dat kan voor een paar werken of maanden best in de papieren gaan lopen. Een auto leasen dan? Niet echt een optie omdat de meeste leasecontracten voor minimaal een paar jaar moeten worden afgesloten. De oplossing? Shortlease.

Wat is shortlease eigenlijk?

De naam zegt het eigenlijk al: shortlease is een leasecontract, maar dan voor een kortere periode. De termijn waarvoor je een contract kan afsluiten verschillen per aanbieder, maar het kan bijvoorbeeld voor minimaal een maand tot maximaal twee jaar zijn. Het grote voordeel van shortlease is dat het een flexibel contract kan zijn, iets waar veel ondernemers op zoek naar zijn. Heb jij in je eigen werkzaamheden of die van medewerkers te maken met seizoenspieken? Of heb je medewerkers met kortlopende contracten of die nog in hun proeftijd zitten en een auto nodig hebben? Shortlease geeft je de mogelijkheid om op zowel kostenbewuste als flexibele manier te voorzien in de mobiliteitsbehoefte van je onderneming. Nadat de minimale leaseperiode (bijvoorbeeld een maand) is afgelopen, kun je de auto iedere gewenste dag inleveren als deze niet meer nodig is. Net zoals bij reguliere lease geldt wel dat hoe langer het shortleasecontract loopt, hoe lager de maandelijkse kosten worden.

Wat is inbegrepen in de prijs?

De rekensom met de kosten van de aanschaf van een zakelijke auto is geen heel eenvoudige. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met afschrijving, wegenbelasting, onderhoudskosten en verzekering. Vaak zijn dit schattingen, omdat de kosten in de toekomst nog kunnen stijgen en de restwaarde nog niet precies bekend is. Hierdoor loop je als ondernemer risico. Shortlease geeft je in een oogopslag een heel duidelijk overzicht van de kosten van een zakelijke auto. In het tarief zijn namelijk alle kosten opgenomen. Je hoeft je dus niet druk te maken dat de kosten voor bijvoorbeeld de wegenbelasting of verzekering nog zullen stijgen. Ook loop je geen risico dat de auto een lagere restwaarde heeft. De enige kosten die je zelf nog moet betalen, zijn de brandstofkosten.

Hoe zit het met de verzekering bij shortlease?

Zoals hierboven vermeld, is de verzekering voor de auto al verwerkt in het maandtarief voor de shortlease. Het is afhankelijk van de afspraken tussen de leasemaatschappij en de verzekeraar, wat er precies verzekerd is en voor welk bedrag. Vaak gaat het echter om WA + volledig casco dekking. Ook is in de meeste gevallen een inzittendenverzekering opgenomen.

Heb je een schade die niet te verhalen is, dan kan er wel sprake zijn van een eigen risico. Deze is soms leeftijdsafhankelijk, aangezien beginnende bestuurders vaker schades rijden. Houd bij het eigen risico rekening  met een bedrag van enkele honderden euro’s.

Is shortlease ook privé mogelijk?

Wil je als ondernemer wel een auto tot je beschikking hebben die je ook privé kunt gebruiken zonder maximaal aantal kilometers, maar wil je liever geen bijtelling betalen? Dan kun je er ook voor kiezen shortlease privé af te sluiten. Je kunt dan voor de gereden zakelijke kilometers (waarbij woon-werkverkeer als privé wordt gezien) 19 eurocent kilometervergoeding in rekening brengen. Let er wel op dat er bij privé shortlease verder geen mogelijkheden zijn tot fiscale voordelen om te winst te drukken.

Mag je een leaseauto bestickeren?

Het bestickeren van bedrijfsauto’s heeft meerdere functies. Het geeft de berijder en de onderneming een professioneel voorkomen, en het is ook nog eens een mooie manier om reclame te maken. Net zoals dat bij de meeste reguliere leasemaatschappijen geldt, mag je ook een shortleaseauto van bestickering laten voorzien. Vraag het voor de zekerheid wel altijd even na, of zoek het op in de algemene voorwaarden. Meestal is het wel toegestaan, maar moet de bestickering bij het inleveren van de auto verwijderd zijn. De auto mag uiteraard geen schade hebben door de aangebrachte stickers.

Wat denk je: is shortlease iets voor jou?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here