Home Blogs Alles over de inzet van een brandwacht

Alles over de inzet van een brandwacht

1902
DELEN
brandwacht inhuren

Is er sprake van een verhoogd risico binnen jouw onderneming? Ben je bijvoorbeeld actief binnen de (petro)chemische industrie en kan er een grote industriële stop optreden, of is er sprake van potentieel gevaarlijke fabrieksprocessen? Of organiseer je grote evenementen waarvoor extra veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden? Als ondernemer weet je dat veiligheid voor alles gaat. Je wilt natuurlijk dat jouw medewerkers veilig kunnen werken, en bezoekers veilig een evenement kunnen bezoeken. Ook wil je voorkomen dat er schade ontstaat aan materiële zaken. In alle gevallen waarin er sprake is van risico, is het verstandig een brandwacht in te huren.

Wat is een brandwacht?

Een brandwacht heeft eigenlijk een zeer uiteenlopend takenpakket. Hieronder kunnen verschillende werkzaamheden vallen zoals risicobeperking en preventiemaatregelen. Heel algemeen gezegd gaat het om toezien op de algemene veiligheid met betrekking tot de werkomgeving en het toezien op de naleving van veiligheidseisen, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Een brandwacht is dus ten eerste een toezichthouder, handhaver en inspecteur met betrekking tot de naleving van regels. Daarnaast worden ze ook wel aangemerkt als beveiligingsmedewerker en kunnen ze ook preventief worden ingezet om mogelijke branden te voorkomen, bijvoorbeeld op grote bedrijfsterreinen, in leegstaande gebouwen of bij nieuwbouwprojecten.

Een brandwacht is dus voornamelijk preventief werkzaam met betrekking tot het voorkomen van branden en arbeidsongelukken door het naleven van alle wet- en regelgeving. Hierbij gaat het zowel om de eigen medewerkers van een organisatie, als het controleren van externe medewerkers met betrekking tot de juiste vergunningen en VCA-eisen.

Diverse soorten brandwachten

Er zijn drie soorten brandwachten te onderscheiden. Ze verschillen onderling door hun ervaring, opleiding en expertise. Ten eerste zijn er industriële brandwachten, die gespecialiseerd zijn in de risico’s in de petrochemische industrie. Ze hebben uitgebreide kennis van en ervaring met chemische stoffen, processen en het veiligheidsbeleid. Daarnaast zijn er rijksgediplomeerde brandwachten. Zij zijn allemaal in bezit van een Rijksdiploma Brandwacht of diploma Manschap A of hoger. Deze mensen worden voornamelijk ingezet bij weg- en waterbouw, ziekenhuizen, evenementen of openbare gebouwen. Tot slot zijn er ook nog repressieve brandwachten. Ze hebben een interne opleiding bij een brandweerkorps gehad, zijn specifiek getraind voor brandbestrijding en hulpverlening en hebben repressieve uitrukervaring.

Wanneer een brandwacht inzetten?

Zoals je hierboven al kon zien zijn er veel verschillende branches en situaties waarin de aanwezigheid van een brandwacht gewenst of zelfs verplicht is. Bij grote evenementen kunnen brandwachten worden ingezet bij de toegangscontrole en voor het verrichten van EHBO. Daarnaast houden brandwachten binnen organisaties zich bezig met het verrichten van zuurstof- en gasmetingen, en controles op de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen procedures en voorschriften, en van vergunningen en papieren van de medewerkers. Ook kan een brandwacht worden ingezet bij de bestrijding van een beginnende brand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here