Home Financieel Aandelen: laat je geld voor je werken!

Aandelen: laat je geld voor je werken!

731
DELEN
Aandelen: laat je geld voor je werken!

Zie je het wel zitten om  je geld voor je te laten werken en te beleggen in aandelen? Zorg dat je goed voorbereid aan je avontuur begint! Om je op weg te helpen, hebben wij het een en ander voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn aandelen eigenlijk?

Kort gezegd, koop je met aandelen een klein deel van een onderneming. Je wordt dus mede-eigenaar  van dat bedrijf. Een onderneming geeft aandelen uit om geld binnen te halen om te groeien. Gaan de zaken goed en wordt er winst gemaakt, dan worden je aandelen meer waard. Bovendien ontvang je in veel gevallen ook een deel van de winst; de zogenaamde dividend uitkering. Door aandelen te kopen en zo goed mogelijk te voorspellen hoe het met een onderneming zal gaan, kun je dus zorgen dat je aandelenpakket in waarde vermeerdert. Je geld werkt nu voor jou. 

Wat zijn de risico’s van beleggen in aandelen?

Natuurlijk brengt dit risico’s met zich mee, want je hebt geen garantie dat je investering in waarde zal vermeerderen. Het kan ook minder waard worden, of een bedrijf kan zelfs failliet gaan en zo verlies je een deel of je gehele investering. Als je gaat beleggen in aandelen is het dus belangrijk om veel te weten over het bedrijf zodat je de toekomst als het ware kunt voorspellen. Winstgevend beleggen doe je door zoveel mogelijk van de waardeverschillen te profiteren en de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Een leuke uitdaging!

Risico’s inperken

Risico’s inperken

Er zijn veel factoren die de waarde van een aandeel bepalen. Natuurlijk in de eerste plaats de financiële omstandigheden van het bedrijf zelf, maar ook bijvoorbeeld de economische sector en de vakkundigheid van het bestuur en de marketingafdeling. Daarnaast zijn er ook externe factoren van invloed, zoals politiek en de economie. Dit kan allemaal leiden tot koersschommeling waar jij van kunt profiteren of door kunt verliezen. Verminder je risico’s door te letten op de volgende punten:

  1. Gespreid beleggen. Investeer in verschillende bedrijven en bedrijfstakken zodat je niet afhankelijk bent van één onderneming.
  2. Langetermijn beleggen. Beleg met lange looptijd om te profiteren van de pieken en dalen te doorstaan.
  3. Gespreid instappen. Begin door gespreid in te stappen en elke maand een bedrag in te leggen.

Met deze drie punten hebben de koersschommelingen het minste invloed op je eindwinst.

Fondsen

Als (beginnende) particuliere belegger is het interessant om via een fonds te beleggen in aandelen, aangezien je dan al aan bovenstaande punten voldoet én profiteert van de kennis van het fonds. Je kunt al voor een klein bedrag beginnen, bijvoorbeeld 25 euro per maand.

Succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here