Home Blogs Aanbevelingen om weer goed aan het werk te gaan

Aanbevelingen om weer goed aan het werk te gaan

1969
DELEN
aanbevelingen

Hoewel lang niet iedereen vakantie de bouwvakantie aanhoudt, zitten de meeste bedrijven nu in de vakantieperiode. In het zuiden van het land zijn veel bedrijven alweer begonnen na hun vakantie. Het is belangrijk dat je op de juiste manier aan het werk gaat na je vakantie. Daarom geven we enkele aanbevelingen zodat je weer goed aan het werk gaat.

Einde van de vakantie

Om op de juiste manier weer te gaan werken, is het goed dat je de vakantie goed afsluit. Afhankelijk van het soort werk wat je doet en hou je zelf daarmee omgaat, kun je tijdens de laatste dagen alvast wat werk doen. Hoewel de één daar makkelijker mee omgaat dan de ander, is dit niet verstandig. Het is immers nog vakantie dus je hoeft ook niet met je werk bezig te zijn. Als je je alvast inleest, ben je in je hoofd al met het werk bezig. Dit komt je rust en ontspanning niet ten goede. Vaak wordt het argument gebruikt dat het op het werk direct druk is dat je met veel achterstand begint. Dit is ten eerste normaal na een vakantie en ten tweede verwachten je relaties niet anders.

Opstarten na de vakantie

Als je op de eerste werkdag begint, is het verleidelijk om zoveel mogelijk achterstand weg te werken. Maar dit hoeft echt niet op de eerste werkdag opgelost te worden. Neem de tijd om je vakantie te relativeren door je collega’s over je vakantie te vertellen. Dit zorgt dat je in je brein de vakantie niet ineens vergeet, maar gedoseerd overstapt naar je werk. Dit zorgt ervoor dat je veel rustiger je eerste werkweek doorkomt. Uiteraard moet je de achterstand niet laten voor wat het is. Begin daarom met het sorteren op basis van prioriteiten. En vergeet niet je werk wat binnenkomt te verwerken.

Doseer je werklast

Een veelgemaakte fout is het aanpakken van de achterstand en daarbij het nieuwe werk te vergeten. Het gevolg is dat je wel wat achterstand weg werkt, maar dat er aan de andere kant weer achterstand bij komt. De beste methode is om iedere werkdag het werk van die dag aan te pakken. Vervolgens neem je iedere werkdag een uurtje de tijd om een deel van je achterstand weg te werken. Doe dit op basis van de gestelde prioriteiten. Vaak is het resultaat dat je na een week helemaal bij bent. Bovendien heb je niet achter de feiten aan hoeven te lopen.

Overige aanbevelingen

Naast het omgaan met de werklast, zijn er meer aanbevelingen die je helpen om goed aan het werk te gaan:

  1. Zorg dat je de laatste vakantiedagen weer thuis bent en probeer weer op je ‘werktijd’ op te staan. Dan heb je tijdens je eerste werkweek minder moeite met opstaan;
  2. Hetzelfde geldt voor je dagelijkse ritme van eten en drinken;
  3. Pas op je eerste werkdag hoef je aan het werk te denken. Je vakantie is tijd voor je eigen ontspanning;
  4. Houd in je eerste werkweek contact met je sociale omgeving. Zij helpen je de spanning van het werk te relativeren;
  5. Ga niet te laat naar bed tijdens werkdagen, de overgang van privé naar werk kost energie, dus slaap voldoende;
  6. Onderbreek als het lukt je eerste werkdagen door bijvoorbeeld buiten de deur te lunchen of buiten te vergaderen;
  7. Accepteer dat je achterstand hebt en probeer dat gedoseerd weg te werken. Durf daarbij ook hulp te vragen aan je collega’s.

Als je na je vakantie weer aan het werk gaat, is het goed om de bovenstaande aanbevelingen toe te passen. Voorkom dat je na de eerste werkweek alweer aan vakantie toe bent. Ga constructief om met de achterstand en voorkom dat je achter de feiten aan gaat lopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here