Home Tips 7 tips voor het onderhoud van het wagenpark van jouw bedrijf

7 tips voor het onderhoud van het wagenpark van jouw bedrijf

1934
DELEN
7 tips voor het onderhoud van het wagenpark van jouw bedrijf

Het waarschuwingslampje verschijnt. Ach, het zal wel zo’n vaart niet lopen zeker…? Toch wel. De wagen tijdig ter onderhoud naar de garagist brengen, is echt wel aangewezen. Zo voorkom je problemen en de bijhorende kosten. Het reduceren van de zakelijke autokosten vergt altijd een adequaat wagenparkbeheer. Overigens is dat ook gewoon belangrijk voor de veiligheid van de voertuigen. Weet dat ook hier sprake kan zijn van werkgeversaansprakelijkheid. Toch wat meer inzetten op het consequent onderhoud van het wagenpark? Dan lees je maar beter onderstaande zeven tips.

# 1. Stel een onderhoudsschema op

Twee wagens, vijf wagens of meer dan tien? Het is niet onlogisch dat een onderhoudsbeurt al eens over het hoofd wordt gezien. Noteer daarom alle afspraken met de garage in een onderhoudsschema. Hier heb je aandacht voor de kleine onderhoudsbeurt, de grote onderhoudsbeurt, de algemene periodieke keuring en het eventueel omwisselen van de zomer- en winterbanden. Een goed schema zal er alvast voor zorgen dat deadlines niet verstrijken.

Vergt ook dat nog te veel moeite? Dan bestaan er speciale applicaties die jou een herinnering sturen voor de komende onderhoudsbeurten. Dan hoef je je ook niet met vijgenbladen te dekken.

# 2. Stel een verantwoordelijke aan voor het wagenpark

Uiteraard hoef je vorige tip niet zelf in de praktijk om te zetten. De verantwoordelijkheid voor het wagenpark kan je dan ook gewoon delegeren aan een van de medewerkers. De verantwoordelijke zal dan niet alleen het onderhoudsschema opstellen maar bijvoorbeeld ook regelingen treffen indien een wagen zich in de garage bevindt. Hij zal overleg plegen met de medewerkers en zo tot pragmatische oplossingen komen. Uiteraard is deze medewerker ook het eerste aanspreekpunt voor derde partijen.

# 3. Durf een wagen ook te vervangen

Enkel kijken naar de aankoopprijs van een wagen volstaat niet. Je houdt ook steeds rekening met andere factoren, zoals het brandstofverbruik of de verzekeringskost. Hetzelfde geldt voor de herstellingskosten van een wagen. Eens de ruitenwissers vervangen kan natuurlijk nog wel, maar als ook de distributieriem het opnieuw met een grote klap begeeft, houdt het op. Hier kies je maar beter gewoon voor een nieuwe wagen. Dat bespaart de verantwoordelijke heel wat werk en uiteraard voorkomt dat heel wat problemen.

# 4. Sluit een onderhoudscontract af

Wil je optimale zekerheid over het onderhoud van het wagenpark? Kies dan voor een landelijk georganiseerd onderhoudscontract. Het grote voordeel van zo’n onderhoudscontract is dat je meteen duidelijkheid krijgt over de onderhoudskosten van jouw wagenpark. Vraag wel even na of er ook een regeling is met betrekking tot vervangingswagens, wat de kostprijs voor bandvervangingen is en vergelijk natuurlijk de prijzen.

Extra tip: vaak kan je extra voordelige onderhoudscontracten afsluiten met merkorganisaties. Dat is het geval indien het gaat om een onderhoudscontract voor alle wagens van eenzelfde merk. Misschien tijd om ook de aankooppolitiek over een andere boeg te gooien?

# 5. Grijp meteen in bij (kleine) problemen

Het onderhoudscontract, het onderhoudsschema en alle andere maatregelen ten spijt: uiteraard kunnen er nog steeds problemen optreden. Bovendien zal het onderhoudscontract lang niet alle herstellingswerken omvatten. Echter dien je toch steeds in te grijpen, ook bij kleine foutmeldingen of problemen. Kleine beletsels kunnen immers grote gevolgen herbergen. Een klein sterretje kan bijvoorbeeld eenvoudig opgelost worden. Niet ingrijpen kan hier nefaste gevolgen hebben voor de autoruit. Liever meteen ingrijpen dan jouw autoruit laten vervangen, toch?

# 6.  Durf ook uit te besteden

Is het beheer van het wagenpark te tijdrovend? Dan kan je het wagenparkbeheer ook aan externe specialisten overdragen die een en ander nauwgezet op zullen lossen. Ook een leasingformule kan interessant zijn: hier bespaar je op onderhoudskosten en is het de leasingfirma die een en ander in handen zal nemen.

# 7. Vergeet de pechhulp niet

Ondanks bovenstaande zes tips toch het slachtoffer geworden van autopech? Het kan. Kies dan ook preventief voor een pechbijstandsverzekering. Op die manier kan ook hier meteen ingegrepen worden en lopen de kosten niet al te snel op. Geef overigens duidelijke instructies aan de medewerker wie ze bij autopech dienen te bellen en welke gegevens zij moeten doorgeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here