DELEN

De relaties tussen jou en je opdrachtgevers, klanten en andere zakelijke contacten zijn erg belangrijk voor het succes van je bedrijf.  Je hebt waarschijnlijk je best gedaan om deze relaties op te bouwen, dus het zou zonde zijn om de relaties te laten verwateren. Deze zeven tips helpen je om je zakelijke relaties tevreden te houden.

1.Laat je dankbaarheid zien

Het laten zien van dankbaarheid is heel positief voor een zakelijke relatie. Iedereen vindt het fijn om te weten dat ze gewaardeerd worden. Heeft een opdrachtgever bijvoorbeeld een nieuwe opdracht voor je? Laat het hem dan weten dat je hem daar dankbaar voor bent. Dat kan bijvoorbeeld met een uniek relatiegeschenk zoals een goede fles rode wijn. Die fles wijn zoek en vind je eenvoudig via WijnenKoning.nl.

2. Houd persoonlijk contact

Zoals in elke relatie is het ook in zakelijke relaties belangrijk om contact te houden en op de hoogte te blijven van de ander. Zorg dat je weet hoe het gaat met diegene. Is er bijvoorbeeld een verandering gaande binnen het bedrijf ? Of gebeurt er iets groots in het persoonlijke leven van je klant? Vraag dan na een tijdje hoe het gaat, of stuur een kaartje als er bijvoorbeeld een baby geboren is. Je kunt dit doen via telefonisch contact of via de e-mail. Maar vergeet ook niet om bij face-to face afspraken een persoonlijk praatje te maken. Zo bouw je een waardevolle persoonlijke relatie op.

3. Neem klachten serieus

Is er iemand naar je toe gekomen met een klacht? Neem deze dan serieus.  Als je de klacht goed oplost zal dit positief zijn voor je zakelijke relatie. Het niet serieus nemen van een klacht kan er juist voor zorgen dat je de klant of opdrachtgever kwijtraakt.

4. Durf kritiek te geven

Een goede zakelijke relatie bestaat niet alleen maar uit aardig zijn. Durf ook kritiek te geven als je ziet dat er iets niet goed gaat. Dit maakt jouw betrouwbaar en de kritiek kan de ander alleen maar helpen. Voor het geven van kritiek is het wel nodig dat je al een goede zakenrelatie hebt.

5. Doe wat je belooft

Dit is een inkoppertje. Als je niet doet wat je zegt zal dat slecht zijn voor je zakelijke relaties. Hou je dus aan je beloftes en zeg ook niet dingen toe die je niet waar kan maken. Mocht je een keer toch niet kunnen doen wat je hebt belooft, laat het dan op tijd weten en geef een goed alternatief.

6. Iedereen is belangrijk

Neem elke zakelijke contact serieus. Je weet nooit waar een goede zakenrelatie je kan brengen. Die ene klant kan nu wel weinig budget hebben, maar wellicht groeit haar bedrijf binnen twee jaar uit tot een succesvol bedrijf waardoor jij uiteindelijk veel opdrachten voor haar kan uitvoeren.

7. Deel je kennis

Door je kennis te delen laat jij zien dat je weet waar je het over hebt. Ook zorgt het voor sympathie bij de ander waardoor diegene sneller geneigd is om ook iets voor jou te doen. Geef daarom zo nu en dan “gratis” tips weg over jouw vakgebied aan je zakelijke relaties.  Je kunt dit bijvoorbeeld doen via social media of een e-mail.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here