Home Beurzen De 7 meest gemaakte fouten met beleggen

De 7 meest gemaakte fouten met beleggen

2009
DELEN
fouten bij beleggen

De huidige economische situatie heeft veel mensen aan het beleggen gezet. Sparen levert vrijwel niets meer op dus kun je beter met je kapitaal gaan beleggen. Ook veel particulieren beleggen hun geld tegenwoordig. Het is niet meer iets voor vermogensbeheerders en bedrijven. Je kunt als particulier bijvoorbeeld beleggen bij ING. Maar beleggen brengt wel risico’s met zich mee. Dat is normaal, maar enkele fouten zijn vooraf te voorkomen. Onderstaand de meest gemaakte fouten met beleggen.

1. Beleggen met je laatste geld

Omdat je met beleggen het risico loopt op verlies, moet je niet met je laatste beetje geld gaan beleggen. Er zijn steeds weer beleggers die een kans zien om makkelijk geld te verdienen. Maar als je je inzet verliest en je houdt geen buffer over? Dan kun je behoorlijk in de problemen komen.

2. Geleend geld gebruiken

Erger nog dan beleggen met je laatste centen is beleggen met geleend geld. Als je geld moet lenen, dan betaal je daar rente over. Als je belegging geld genereert moet je niet alleen je schuld afbetalen, maar ook de rente betalen. En de rente moet vanaf dag één betaald worden. Raak je je inzet kwijt, dan blijf je zitten met een lening. Dus in plaats van geld verdienen, heb je er een schuld bij.

3. Beleggen zonder doel

Het hoofddoel van beleggen is dat je met je bestaande kapitaal geld gaat verdienen. Maar dat alleen is niet genoeg. Je moet goed weten wat je doelen zijn. Ga je beleggen om over vijf jaar een dure auto te kunnen betalen? Of ga je beleggen om over twintig jaar eerder met pensioen te gaan? Dit bepaalt namelijk op welke belegging je inzet. En dat hangt weer samen met de risico’s die je loopt.

4. Geen kennis van de branche

Beleggen is zo laagdrempelige dat je met een app op je telefoon kunt beleggen. Live koersen en ander beleggingsnieuws, zo in je broekzak. Maar als je de branche van de beleggingen niet kent, dan is de kans groot dat je niet weet wanneer je moet kopen of verkopen. Juist de kennis van de branche kan jou succesvol maken. Je ziet wellicht trends, of crisissen, aankomen die je zonder kennis niet zou zien.

5. Emotie mee laten wegen

Als je je emoties niet aan de kant kunt zetten, dan maak je minder goede keuzes. Want juist je gevoel kan jou aanzetten tot onnodige risico’s. Of je angstig maken om te verliezen dat je te vroeg gaat verkopen. Ook kan je eigen wijsheid ervoor zorgen dat je juist te lang in een investering blijft ‘geloven’.

6. Niet van fouten leren

Een belangrijk fout die veel beleggers maken, is in dezelfde valkuil vallen. Neem af en toe de tijd om terug te kijken om van je fouten te leren. Doe je dat niet, dan zie je nieuwe bedreigingen weer niet aankomen. Leer van je verkeerde beslissingen zodat je in de toekomst eerder op signalen kunt reageren.

7. Van alles mee willen profiteren

Als je van iedere potentiële winst wilt profiteren is de kans groot dat je teveel inzet. Je gaat overal kansen zien. Vanuit een gevoel van risicospreiding ga je geloven dat je altijd wel iets gaat winnen. Maar het betekent ook dat je, statistisch gezien, ook eerder gaat verliezen. Daarnaast kun je nooit alle markten, branches en beleggingen in de gaten houden. Terwijl juist het inschatten van de staat van de markt je succesvol belegger maakt.

Beleggen kan veel opleveren, maar is niet zonder risico. Beleg daarom alleen met geld wat je eventueel kunt missen. Val niet in de genoemde valkuilen om meer kans op succes te hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here