Home Blogs De 7 banen die het minst stress opleveren

De 7 banen die het minst stress opleveren

3869
DELEN

Iedereen die werkt heeft wel eens met stress te maken. Stress hoort er nu eenmaal bij. Je werkt eigenlijk nooit alleen en dat betekent dat je rekening moet houden met anderen. Je hebt klanten die op je rekenen of opdrachtgevers die verwachten dat je je werk op tijd af hebt. Daarnaast kun je te maken hebben met collega’s, leidinggevenden of een werkgever die voor stress kunnen zorgen. Iedereen ervaart stress op het werk, hoe je het ook wendt of keert. Wel is het zo dat bepaalde beroepen aanzienlijk minder stress opleveren dan andere beroepen.

De aanwezige factoren die stress opleveren

Er wordt natuurlijk niet zomaar bepaald welke banen er stressvol zijn en welke banen aanzienlijk rustiger zijn als het om stress gaat. Dit wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren. Zo wordt er gekeken of er met gevaarlijke stoffen of in gevaarlijke situaties gewerkt moet worden en of er tijdens het uitvoeren van het werk gevaar voor het leven of dat van een ander kan bestaan. Er wordt gecontroleerd in hoeverre er publiekelijk verantwoording moet worden afgelegd, of er in het openbaar of in een besloten ruimte moet worden gewerkt en er wordt gecontroleerd hoe hoog de interne en externe concurrentie is. Er wordt beoordeeld hoe de werkomgeving eruit ziet en met welke condities men te maken heeft, er wordt gekeken of men te maken heeft met deadlines of niet, of er doorgroeimogelijkheden zijn en of er een lange reistijd bestaat of niet. Al deze factoren leveren na beoordeling per beroepsgroep een resultaat op van de meest stressvolle banen en de minst stressvolle banen.

ZZP’ers ervaren over het algemeen veel stress

ZZP’ers geven aan dat zij over het algemeen te maken hebben met een flinke werkdruk en veel stress. Zij staan er dan ook alleen voor en zijn zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van voldoende inkomen om rond te kunnen komen. Als er even geen werk is, dan is er geen werkgever die toch een salaris uitbetaalt. Dit zorgt voor een hoge mate van stress onder de ZZP’ers. Ook mensen in de zorg ervaren steeds meer stress. Hierbij maakt het niet uit of zij een hogere of een lagere functie hebben.

De minst stressvolle banen

Uit het onderzoek zijn 7 beroepen gekomen die op dit moment, volgens de resultaten, het minst stressvol zijn. De eerste plaats wordt ingenomen door de bibliothecaris / bibliothecaresse. Op de tweede plek vinden we de diëtist(e) en de audioloog staat op de derde plaats. Deze top 3 van minst stressvolle beroepen laat je zien waar je echt aan moet denken als jij een carrièreswitch wilt maken en een baan wilt waarbij je nauwelijks stress zult ervaren. De juwelier staat op vier, de medisch laboratoriumtechnoloog op vijf en de medisch administratief medewerker op de zesde plek. De rij van minst stressvolle beroepen wordt afgesloten door de kapper / kapster op plek 7.

Uiteindelijk worden alle banen stressvoller

Het is nu wel heel makkelijk om te zeggen dat deze banen nauwelijks stress veroorzaken, maar zo is het niet. Het is namelijk zo dat alle banen tegenwoordig met een steeds hoger stressniveau te maken hebben. De bibliothecaris heeft dan ook zeker wel stress, al is het een heel stuk minder dan de stress die wordt ervaren door bijvoorbeeld de oncoloog. Alle banen worden stressvoller in deze drukke maatschappij. Onderzoeken laten dan ook zien dat er jaarlijks steeds meer mensen met een burn-out te maken krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here