Home Blogs 6 Tips om productiever te zijn!

6 Tips om productiever te zijn!

2181
DELEN
tips op productiever te zijn

E-mail, Facebook, Whatsapp, de telefoon die gaat, collega’s die hoi komen zeggen: allemaal afleiding van je werk en vaak ook welkome afleidingen. We kunnen niet acht uur achter elkaar productief zijn maar toch willen we dat wel graag. Hoofdkraan.nl zocht tips bij elkaar om productiever te kunnen zijn.

 1. Plan je dag in

Verdeel je energie over de dag. Veel kleine taken kosten veel energie, dus begin je dag niet met het beantwoorden van mail en telefoontjes, maar begin juist met de belangrijkste taak van de dag.
Bekijk eens hoe je energie over de dag wisselt en plan aan de hand daarvan je dag in. Ben je geen ochtendmens maar kom je juist ’s middags op gang? Plan dan een creatieve bezigheid op dat moment.

 1. Doe maar één ding tegelijk

We doen tegenwoordig graag van alles tegelijk: e-mail beantwoorden, Whatsapp beantwoorden, met je collega over het weekend praten, de telefoon opnemen en daarnaast ook nog dat plan schrijven wat vandaag af moet zijn. Nu blijkt uit onderzoek bij Google werknemers dat als zij tijdens hun werk telefoontjes en e-mail beantwoorden, ze minstens 15 minuten kwijt waren om weer in hun originele werk te komen. Het bleek dat het 50% langer duurt om een taak te doen als je daarnaast ook andere dingen doet en je maakt 50% meer fouten dan als je je alleen op die ene taak focust.
Dus zet het geluid van je telefoon uit, sluit je mailprogramma, deur dicht en gaan! Om je daarmee te helpen kun je het beste een to-do lijst maken en deze lijst op basis van prioriteit afgaan. Doe er niet drie tegelijk, maar focus je op één taak.

 1. Beweeg

Beweging bevordert productiviteit. Geen tijd voor? Ga dan op de fiets of lopend naar je werk. Of gebruik je lunchpauze: maak een wandeling, ga met iemand even een balletje trappen of als je thuis werkt: ga zwemmen of even naar de sportschool. Erna ben je weer helemaal fris in je hoofd!
Mocht dat niet mogelijk zijn, kijk dan hoe je toch kan blijven bewegen. Moet je een lang telefoongesprek voeren? Sta op en loop rond terwijl je belt of lees je artikel op de bank in een andere ruimte.
Lang zitten is niet goed voor je lichaam maar je wordt er ook heel suf van. Door te blijven bewegen gedurende de dag blijf je gefocust en fris. Bijkomend voordeel: naast dat het uiteraard goed is voor de gezondheid en je gewicht word je er ook nog vrolijker van!

 1. Slaap genoeg

Mensen die minder dan 6 uur slapen zijn minder productief, zorg daarom dat je je benodigde 7 tot 9 uur slaap pakt elke nacht.
Slaapgebrek beïnvloedt je productiviteit maar ook je creativiteit en je kans om iets innovatiefs te bedenken. En het verhoogt ook nog je stressniveau.
Na alle goede voornemens een keer toch slecht geslapen en je moet echt productief zijn die dag? Doe precies dat wat je denkt niet te kunnen doen: neem een powernap! Met een paar minuten slaap kun je weer 100% productief worden.

 1. Opgeruimd staat netjes

We doen het allemaal als uitstel gedrag: opruimen. Het is echter heel logisch: een opgeruimd bureau verhoogt je productiviteit, dus opruimen en aan de slag!
Een plant in de buurt helpt ook. Maar een klok echter niet, dat verhoogt je stressniveau. Om daar van af te komen kun je kijken naar een foto van je partner, kinderen of je kat. Dit verlaagt juist je stressniveau.

Hetzelfde wat voor je bureau geldt, geldt ook voor je digitale omgeving: hou het opgeruimd. Verwijder alle junkmail, zeg nieuwsbrieven die je nooit leest op, verwijder je prullenbak bestanden en plak alsjeblieft niet je desktop volledig vol met bestanden. Sluit Facebook, Twitter, nu.nl en andere afleidingen die normaal de hele dag open staan. Sluit tabs die je niet meer gebruikt. En als je dan toch bezig bent met opruimen: zet meteen je virusscanner eens aan. Dit kan je later een hoop stress schelen!

 1. Help!

Lukt het je met deze tips nog steeds niet om echt productief te zijn? Er zijn tegenwoordig genoeg apps die je verder kunnen helpen, zoals:

 • Any.do waar je to do lijstjes bij kan houden, privé maar ook met een groep. Elke ochtend wordt je gevraagd welke items je vandaag aan gaat pakken.
  – Wil je je aantekeningen overal in kunnen zien, noteer ze dan in Evernote en open het programma op al je telefoons, laptop, tablet of pc’s.
 • Luister naar muziek waarmee je je beter kan concentreren en focussen via de app Focus@Will.
 • Meer persoonlijke hulp nodig of misschien zelfs straf als je iets niet doet? Download dan Carrot voor de iPhone. De app beloont je voor taken die je volbracht hebt maar als je iets niet op tijd doet kan hij je ook straffen…

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here