Home ICT 6 tips om je privacy online te beschermen

6 tips om je privacy online te beschermen

2035
DELEN
Phishing

Zondag 28 januari werd de Europese dag van de privacy gehouden. Een belangrijke dag aangezien we tegenwoordig praktisch alles online doen. Met de komst van het internet is de wereld letterlijk binnen handbereik. Met behulp van je smartphone kan je online winkelen, met mensen praten of je bankzaken regelen. Maar juist doordat alles zo makkelijk en toegankelijk is geworden, zijn we ook minder voorzichtig geworden. De bekende leus: “ze mogen alles van mij weten, behalve mijn pincode”, gaat voor veel mensen ook online op. Je hoort veel mensen zeggen dat ze niets te verbergen hebben, waardoor ze makkelijk gegevens delen en een spoor van persoonlijke informatie achterlaten. Hoog tijd om 6 tips met je te delen om online je privacy ook te beschermen.

Maak je wachtwoord zo veilig mogelijk

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, kies een veilig en sterk wachtwoord. De meeste mensen kiezen nog steeds voor een eenvoudig wachtwoord als “12345” en zijn daarmee eenvoudig te hacken. Ook het gebruik van je geboortedatum of de naam van familieleden worden regelmatig gebruikt en zijn eenvoudig te raden. Daarnaast gebruiken veel mensen hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites, zo geef je kwaadwillende mensen meteen toegang tot al je online accounts. Met een sterk wachtwoord ben je gelijk een stuk veiliger.

Zorg dat je computer de laatste updates heeft

Weer een update, die stel ik even uit. Dit komt je vast bekend voor. Stel het updaten van je computer, tablet of mobiele telefoon echter niet te lang uit. Als de software niet bij de tijd is, kunnen er gaten en scheuren in de beveiliging ontstaan en zijn je gegevens niet langer veilig. Bij de instellingen van je pc of mobiele apparaat zie je vaak dat er een update is.

Weet je zeker dat je een openbaar wifinetwerk wil gebruiken?

Gezellig iets drinken in de stad, wel bij een koffietentje met gratis WiFi natuurlijk. Terwijl jij je telefoon bekijkt heb je de kans dat aan een van de tafeltjes naast je iemand naarstig speurt naar mensen die gebruik maken van het openbare WiFi netwerk dat hij of zij net heeft aangemaakt. Het is voor hackers namelijk een koud kunstje om een WiFi netwerk aan te maken met dezelfde naam als het openbare WiFi netwerk van de koffietent waar je zit. Uiteraard wil ik je niet meteen laten schrikken, maar let wel op als je buiten de deur gaat internetten! Je gegevens kunnen in sommige gevallen namelijk erg makkelijk achterhaald worden. Meer tips hierover lees je in dit artikel van KPN over openbare netwerken.

Zoek via de incognito modus

De meeste browsers hebben tegenwoordig een incognito modus. Door incognito het internet op te gaan houdt je browser niet bij welke pagina’s je bezoekt en wat je download. In Google chrome kan dit bijvoorbeeld door op de drie verticale puntjes te klikken en de kiezen voor “open nieuw incognitovenster”. Op die manier laat je een stuk minder sporen achter op het internet.

Wis je browser gegevens regelmatig

Deze tip sluit goed aan bij de vorige, het is namelijk verstandig om regelmatig je browsergeschiedenis te wissen. Je browser houdt bij welke sites je hebt bekeken, dat lijkt handig maar het is zeer privacy gevoelig. Je kan de browser geschiedenis verwijderen bij de instellingen van de browser. Maak je gebruik van een openbare computer, vergeet dan niet na afloop ook even de geschiedenis te wissen.

Pas op voor ‘phising’ berichten

Een mail met de blijde boodschap de je veel geld hebt geërfd of een e-mail van de bank of je even je creditcard gegevens in wil vullen ter controle. Criminelen zijn tegenwoordig steeds handiger in het verzamelen van gegevens of het verkrijgen van geld. Wees daarom bedacht op zogenaamde phishing mails. Bekijk altijd wie de afzender is van de e-mail, wees alert op taalfouten en klik nooit zomaar op een link. Vertrouw je het niet, verwijder de e-mail dan en neem contact op met het bedrijf!

Met deze 6 tips kan jij voorlopig weer veilig het internet op, alvast een goede dag van de privacy gewenst!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here