Home Blogs 6 tips om ongelukken op de werkvloer te voorkomen

6 tips om ongelukken op de werkvloer te voorkomen

1601
DELEN
6 tips om ongelukken op de werkvloer te voorkomen

Er is natuurlijk geen enkele werkgever die graag ongelukken op de werkvloer wil. Het tegenovergestelde juist. Echter is het soms moeilijk om dat te voorkomen. Om toch voor een zo veilig mogelijke werkomgeving te zorgen, en daarmee ongelukken te voorkomen, volgen hieronder 6 tips.

1 Zorg voor genoeg bhv’ers

Om te beginnen is het zaak dat je er als werkgever zijnde te allen tijde voor zorgt dat er genoeg bhv’ers aanwezig zijn in het bedrijf. Nu is er natuurlijk een wettelijk aantal verplicht, maar om de veiligheid te vergroten, zou je ervoor kunnen kiezen om meer bhv’ers in te zetten bij elke shift. Hoe meer mensen immers medische kennis hebben, hoe beter er kan worden gereageerd op een eventuele calamiteit. Bied daarom ook cursussen aan onder je personeel, als je deze een beetje promoot zijn er vast genoeg gegadigden die zo’n cursus wel zien zitten.

2 Controleer regelmatig op EHBO materiaal

Om letselschade zoveel mogelijk voor te zijn, is het een goede tip om regelmatig te checken of er genoeg noodmateriaal aanwezig is. Denk hierbij aan EHBO-kisten, en check dan ook gelijk of deze nog compleet zijn. Er zijn handleidingen te vinden op internet wat er minimaal aanwezig moet zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontsmettingsmiddelen, verbandmateriaal en eventuele medicijnen als paracetamol. Mocht er dan toch een voorval zijn, dan kan er in ieder geval zo goed mogelijk op worden gereageerd.

3 Check regelmatig veiligheidsmaatregelen

Er zijn wettelijk gezien natuurlijk een aantal eisen waar elk pand, en dus ook bedrijfspand, aan moet voldoen. Zorg er dan ook voor dat deze eisen altijd worden nageleefd, en ook regelmatig worden gecheckt of ze nog up to date zijn. Controleer bijvoorbeeld de noodverlichting en de nooddeuren. Ook de koolmonoxidemeter is iets dat je zeker niet moet overslaan. Daarnaast is het goed om zo nu en dan een brandoefening uit te voeren. Zo check je gelijk of alle veiligheidsmaatregelen nog werken en daarnaast train je de reactie van het personeel tijdens een (gespeelde) calamiteit.

4 Werk met erkende en veilige machines

Ook deze tip is een zeer belangrijke. Mocht je de baas of werknemer zijn van een bedrijf dat veel afhankelijk is van machinewerk, zorg er dan te allen tijde voor dat je werkt met machines van hoge kwaliteit. Het is uiterst belangrijk dat de machines erkend zijn en daarmee dus automatisch ook veilig. Vergeet ook nooit om de machines goed te onderhouden, dit kan ongelukken op de werkvloer voorkomen.

5 Zorg ervoor dat het personeel goed ingewerkt is

Werk daarnaast ook altijd met personeel dat verstand van zaken heeft. Laat nooit iemand, voordat diegene goed is ingewerkt, werken met potentieel gevaarlijke machines. Neem altijd goed de gebruiksaanwijzing van de machines door, en check altijd dat de machines werken naar behoren. Begin pas met werken met machines als je er helemaal klaar voor bent.

6 Check dat de werknemers te allen tijde fit en gefocust zijn

Dit klinkt erg vanzelfsprekend, maar is het in praktijk vaak niet. Mensen die moe zijn en niet helemaal fit, hebben een minder concentratievermogen en zijn minder gefocust. Let er dan ook op dat mensen die niet volledig kunnen presteren, niet werken met potentieel gevaarlijke machines en geen heel belangrijke taken krijgen. Als bovenstaande tips worden opgevolgd kunnen ongelukken op de werkvloer voorkomen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here