Heb je een baan van 08.00 tot 17.00 uur en kun je dan naar huis gaan zonder dat je ook maar een seconde met je werk hoeft bezig te zijn tot de volgende morgen? Dan zal je niet snel van anderen horen dat je te veel werkt. Je hebt meer dan voldoende vrije tijd. Toch, in deze tijd van flexibel werken, thuis werken en het toenemende aantal ZZP’ers in Nederland zijn er steeds meer mensen die wel echt te veel werken. Mensen zeggen al snel dat je misschien eens een stapje terug moet doen, maar gedreven personen zijn het hier zelf niet snel mee eens. Zij vinden het lastig om te herkennen dat zij gedrag vertonen dat past bij te veel werken. Herken jij jezelf in één of meer van de hieronder genoemde punten? Dan werk je echt te veel!
Je gedachten zijn altijd bij je werk
De wekker gaat en je gedachten gaan direct uit naar wat je allemaal op de planning hebt staan vandaag. Je hebt pauze van je werk en bedenkt je wie je straks allemaal nog moet bellen of mailen. Je rijdt na het werk naar huis en bedenkt je welke taken je vandaag eigenlijk ook nog had willen doen. De hele avond denk je aan wat je morgen allemaal moet doen of ga je alvast wat voorwerken voor de volgende dag. Kortom, je gedachten gaan voortdurend over werk.
Je ziet alleen maar werk in je toekomst
Iemand vraagt je waar jij over vijf jaar wilt zijn en je kunt eigenlijk alleen maar dingen bedenken die met je werk te maken hebben. Je kunt gewoon totaal geen zinnig antwoord bedenken wanneer iemand je vraagt wat jij in je persoonlijke toekomst voor dromen ziet. Alles wat jij in de toekomst ziet heeft te maken met je ambities, je doelen, je werk.
Je komt je sociale afspraken niet na
Je hebt je vrienden en familie al langere tijd niet gezien. Je belooft iedereen om snel eens langs te komen, maar je agenda laat het gewoon niet toe om eens een uurtje vrij te maken om deze afspraken na te komen, volgens jou natuurlijk. Eigenlijk zie of spreek je je familie en vrienden nauwelijks en zijn je collega’s, klanten en / of opdrachtgevers je enige regelmatige contacten.
Je hoort werk en je spreekt werk
Spreek je dan eindelijk eens iemand waar je op het werkvlak geen relatie mee hebt, dan praat je alleen maar over je werk. De ander vertelt een ander verhaal en jij bedenkt er direct een werkvoorbeeld bij of haakt hierop in met een verhaal van de werkvloer. Mensen die vragen naar wat je de laatste tijd hebt meegemaakt krijgen alleen maar verhalen over het werk te horen en als er wordt gevraagd naar belevenissen in je persoonlijke leven, dan is er geen antwoord.
Je bent niets meer dan je werk
Je wordt als persoon uitsluitend gevormd door je werk. Je hebt geen hobby’s meer, je interesseert je niet meer voor andere zaken dan zaken die met je werk te maken hebben, je hebt geen sport meer die je graag beoefent en je hebt geen andere ambities dan enkel die ambities die aan je werk gelinkt zijn. Je hebt geen werk, je bént het werk. Er is niets anders meer dat jou definieert.
Je vertrouwt een ander niet met jouw werk
Je agenda staat bomvol. Er zijn genoeg collega’s die je kunnen helpen door wat taken over te nemen. Je kunt een freelancer inschakelen of eens een opdracht uitbesteden, maar je wilt niets van dat alles weten. Alleen jij kunt het goed doen. In jouw ogen zal niemand anders het doen zoals jij het doet en dus móet jij wel degene zijn die alle taken op zich neemt.