Home Tips 6 financiële tips voor startende ondernemers

6 financiële tips voor startende ondernemers

1227
DELEN
6 financiële tips voor startende ondernemers

Je eigen onderneming oprichten is zonder twijfel een goede zet. Je kan je eigen uren bepalen, je moet nooit meer naar een baas luisteren, en je hebt volledig controle over aan wat en hoe je jouw tijd spendeert.

Maar helaas is het niet altijd even makkelijk om een eigen onderneming op te starten, zelfs als je al wat ervaring hebt. Je kan een prima idee hebben, een goed businessplan opstellen, maar als de financiën van je onderneming niet helemaal goed zitten, krijg je met heel wat slapeloze nachten te kampen – of het nu om een vrij simpele onderneming gaat zoals een eigen website of een bedrijf met 100 medewerkers.

In dit artikel geven we je zes financiële tips zodat je goed voorbereid van start kan gaan of je bedrijf naar het volgende niveau kan tillen.

1) Werf niemand aan

Afhankelijk van de sector waarin je actief bent, zal je al dan niet nood hebben aan hulp van andere mensen. Je kan zelden alles alleen doen. Als je je bedrijf wil laten groeien, is het bijna vereist om werk uit te besteden.

Waar veel ondernemers de fout in gaan is dat ze mensen vast aanwerven. Op financieel vlak is dat een slechte beslissing, want in Nederland betaal je je blauw aan allerlei belastingen, premies en meer. Vaste werknemers hebben bovendien enorm veel rechten, vakantiedagen en andere zaken die je mogelijk veel financiële zorgen geven.

Een betere optie is gewoon freelancers in te huren. Mensen die voor een vooraf bepaald bedrag een bepaalde taak uitvoeren, waarvoor je gewoon eenmalig een som moet ophoesten maar er daarna klaar mee bent. Je kan dit doen via websites zoals Fiverr of Upwork.

Freelancers inhuren in plaats van vaste werknemers heeft zeer veel voordelen, en vooral op financieel vlak zal dit je ten goede komen. Je moet die immers geen vakantiedagen betalen, de belastingen zijn voor hen, en je hebt weinig tot geen verplichtingen.

2) Hou je professionele en persoonlijke leven gescheiden

Als beginnende ondernemer is het natuurlijk veel makkelijker om gewoon één bankrekening te hebben die je voor alles gebruikt. Je bent immers vaak de enige werknemer. Alles dat je aankoopt voor je bedrijf kan je dus ook persoonlijk gebruiken. Maar naarmate je bedrijf groeit, neemt de noodzaak om die wazige lijn tussen zakelijk en persoonlijk concreter te maken sterk toe.

Hiermee bedoelen we dan meer concreet het opstellen van een specifiek zakelijke bankrekening. Niet alleen is dat nodig om bepaalde aankopen en kosten van je belastingen te kunnen aftrekken, je kan hiermee ook in aanmerking komen voor bepaalde zakelijke leningen en dergelijke. Daarnaast is het ook gewoon een logische zet om het overzicht van je professionele en persoonlijke financiële leven zo helder en ongemengd mogelijk te houden.

Moeilijk is dat niet: Als je een nieuwe computer wil aankopen voor zakelijk gebruik, betaal die met je zakelijke rekening. Ditto voor de huur van je bedrijfspand. Wil je daarentegen in je vrije tijd een videogame aanschaffen of in een online casino spelen, dan gebruik je hiervoor je persoonlijke bankrekening.

3) Huur een boekhouder in

Zelf je financiën regelen is in de meeste gevallen geen goed idee, tenzij je echt goed weet waar je mee bezig bent. Ja, je kan je belastingaangifte en alle andere zaken die komen kijken bij de financiën van een bedrijf zelf doen, maar op lange termijn zal dat je zeker parten spelen.

Een boekhouder inhuren is voor elke ondernemer een optie om te overwegen. Dat zal geld kosten, maar een goede boekhouder is dat geld meer dan waard. Met name door het gemak dat je hierdoor zal ervaren, de kosten die de boekhouder jouw bedrijf kan uitsparen, en vooral: de tijd en gemoedsrust die je hiermee kan winnen.

4) Beleg

Zodra je bedrijf winst maakt, moet je zeker overwegen om die winst te beleggen. Je kan alles in de groei van het bedrijf steken, maar als er daar dan iets mee gebeurt, ben je alles kwijt. Als je een deel van de winst daarentegen in een indexfonds, vastgoed, online trading of een andere goede bron van investeren steekt, zal het vermogen van je bedrijf jaar na jaar groeien, zelfs als de bedrijfswinst eens niet meevalt.

Dit geldt ook voor jouw persoonlijke inkomen. Omdat je als ondernemer geen pensioen opbouwt, ben je zelf verantwoordelijk voor je oude dag. Vergeet zeker niet om te beleggen en zo een mooi vermogen op te bouwen. Begin hier liefst zo snel mogelijk mee, want door de magie van ‘compound interest‘ (rente op rente) is elk jaar dat je niet belegt een groot verlies in mogelijke winst.

5) Maak een overzicht

Maak een overzicht

Het is voor elk bedrijf van cruciaal belang om 100% op de hoogte te zijn van enkele kerncijfers, zoals winst, inkomen, huurkosten, premies, enzovoort. En al zeker als beginnende ondernemer, waarbij elke cent telt.

Maak het een prioriteit om een duidelijk overzicht te creëren van jouw inkomsten en uitgaven. Stel een budget op, en hou dat nauwgezet bij. Weet waar je geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. Probeer zoveel mogelijk onnodige kosten te vermijden. Zet volop in op zaken die je inkomen laten toenemen. Dankzij een helder financieel overzicht ben je in staat om dat te doen, dus laat dit zeker niet links liggen.

6) Begin met een businessplan

Freestylen is in de bedrijfswereld nooit een goed idee. Als je een onderneming wil opstarten die een goede kans heeft om winstgevend te worden en te blijven, dan moet je absoluut een goed doordacht businessplan opstellen. Hou hiervoor de volgende vragen in gedachten:

  1. Wat ga je doen? Ga je producten verkopen? Welke diensten ga je aanbieden? Aan wie, en hoe?
  2. Wat is jouw USP (Unique Selling Point)? Waarom zouden mensen bij jou gaan en niet bij de concurrentie?
  3. Wat is de missie van jouw bedrijf? Wat is je visie? Waarom doe je wat je doet?
  4. Wat is de huidige status van de markt waarop jij je gaat begeven? Welke niche ga je precies invullen? Is er een gat in de markt of ga je een verzadigde markt betreden?
  5. Hoeveel geld heb je nodig om je onderneming te beginnen? Waar komt dat geld vandaag? Welke kosten verwacht je maandelijks te maken, welke inkomsten denk je te verdienen, en op welke termijn?

Als je een helder antwoord kan geven op al die vragen, dan heb je al meteen een veel grotere kans om een winstgevende onderneming op te richten dan iemand die dat niet doet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here