Home Lifestyle 6 aandachtspunten bij schenkingen aan neven en nichten

6 aandachtspunten bij schenkingen aan neven en nichten

1711
DELEN
6 aandachtspunten bij schenkingen aan neven en nichten

Schenkingen van ouders aan kinderen komt regelmatig voor. Maar een schenking aan een neef of nicht gebeurt ook steeds vaker. Natuurlijk wordt dit gedaan om de neef of nicht te helpen. Belastingtechnische redenen spelen echter ook een rol. Zoals bij schenkingen voor kinderen geldt, kan je andere familieleden niet onbeperkt geld schenken. Dit zijn de zes belangrijkste aandachtspunten.

1. Jaarlijkse vrijstelling

Ook voor neven en nichten is er een jaarlijkse vrijstelling. Met dat verschil dat deze lager is dan voor de eigen kinderen. De vrijstelling bedraagt 2.274 euro. Het opvallende is dat bij een schenking voor de eigen woning aan een neef of nicht ook gebruik kan worden gemaakt van de jubelton. Deze jubelton gaat in 2024 verdwijnen. Maar tot die tijd kan een neef of nicht die tussen de 18 en 40 jaar oud is, verwend worden met de eenmalige schenkvrijstelling van €106.671.

Deze schenking moet worden gebruikt voor de aankoop van een eigen woning of aflossing van de hypotheek. In 2023 wordt de jubelton al flink naar beneden geschroefd. Dan mag er maximaal 27.231 euro worden gegeven.

2. Schenkbelasting boven de vrijstelling

Als je een bedrag schenkt dat hoger is dan de jaarlijkse vrijstelling, moet er schenkbelasting worden betaald. De belasting is flink hoger dan bij schenkingen aan de eigen kinderen. Tot ruim 130.000 euro bedraagt de schenkbelasting 30%. Daarboven is dat zelfs 40%. Voor schenkingen aan de eigen kinderen is de belasting 10 tot 20%. Lees hier meer over de schenkbelasting.

3. Schenken vlak voor overlijden

Als de schenker binnen 180 dagen na de schenking overlijdt, wordt het bedrag gezien als een erfrechtelijke verkrijging. De betaalde geschenkbelasting wordt dan terugbetaald. Niet dat je hier iets aan hebt. De erfbelasting is waarschijnlijk hoger. De 180-dagenregel geldt niet voor het schenken van woningen.

4. Zeggenschap effecten of geld

Bij het schenken van effecten of geld is het mogelijk om zelf de zeggenschap te behouden, of deze neer te leggen bij de ouder van de neef of nicht. In de schenkingsakte wordt dan een bewind opgenomen. Het bewind mag worden ingesteld tot een leeftijd naar keuze van de schenker. De neef of nicht kan vijf jaar na de schenking de rechter verzoeken het bewind te beëindigen.

5. Minderjarigen

Ouders van minderjarigen moeten de schenking namens hun kind aanvaarden. Dat geldt ook voor eventuele voorwaarden, zoals het daarnet genoemde bewind. Het rendement op het geschonken vermogen is in principe voor de ouders. Dit wordt het ouderlijk vruchtgenot genoemd. In de schenkingsakte kan worden opgenomen dat het rendement toch naar de neef of nicht gaat.

6. Let op familieverhoudingen

Geld en families is een verhaal apart. Schenk daarom niet telkens op hetzelfde moment. Altijd met kerst of op 1 januari is niet handig. De neef of nicht kan er dan op gaan rekenen. Best kans dat het voor onnodige teleurstellingen of ruzies zorgt als de schenking er een jaar niet is. Probeer daarom te variëren. De verrassing blijft op die manier groter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here