Als werkgever wil jij dat jouw medewerker zich topfit voelen op de werkvloer. Helaas kan het voorkomen dat er factoren spelen in het leven van een medewerker, waardoor hij in verzuim terecht komt. Dan is het tijd om een bedrijfsarts in te schakelen, die verantwoordelijk is voor het adviseren omtrent het verzuim en het terugdringen van het verzuimpercentage.
In dit artikel lees je onze 5 tips om de juiste bedrijfsarts uit te kiezen.
1. Controleer of de bedrijfsarts in de BIG-registratie staat
Iemand wordt niet zomaar bedrijfsarts. Hiervoor is het nodig dat hij een specialisatie heeft gevolgd. Met deze specialisatie komt hij in de BIG-registratie. Dit is een Nederlands register waarin het basisberoep is opgenomen van de bedrijfsarts in kwestie. Je kan hierin onder andere de bevoegdheid van de bedrijfsarts terugvinden.
2. Kijk of de dienstverlening bij jouw bedrijfssituatie past
Het is afhankelijk van de branche waarin jouw bedrijf zich bevindt, wat voor bedrijfsarts je nodig hebt. De basis dienstverlening bestaat uit het maken van een analyse van zowel de werksituatie als de privésituatie van een werknemer. Daar kan een bedrijfsarts namelijk uit opmaken welke risicofactoren er zijn die eventueel verzuim kunnen veroorzaken. In bepaalde branches, waar fysiek of mentaal zwaar werk wordt verricht, is het belangrijk dat je een bedrijfsarts uitkiest die ook een psychisch onderzoek kan uitvoeren.
3. Zorg voor persoonlijk contact met de bedrijfsarts
Bij het opvragen van offertes van arbodiensten, is het belangrijk dat je ook controleert hoe betrouwbaar de dienst is en wat de bedrijfsarts in kwestie doet. Je wilt namelijk zeker weten dat een bedrijfsarts jouw bedrijfssituatie begrijpt en goed in kaart kan brengen om wat voor medewerkers het gaat. Hij moet ten aller tijden in staat zijn om jouw goed te kunnen adviseren omtrent de gezondheid van jouw medewerkers, wat uiteindelijk ook invloed heeft op jouw bedrijf. Je kan telefonisch contact opnemen met een bedrijfsarts en alle vragen stellen die ervoor zorgen dat jij een goed beeld kan krijgen van de bedrijfsarts.
4. Zorg voor een verzuimprotocol
Aansluitend op het vorige punt, is het belangrijk dat je in contact met de bedrijfsarts duidelijke afspraken maakt betreft het verzuimprotocol. Mocht je namelijk in de ongelukkige situatie terechtkomen dat een van jouw medewerkers langdurig ziek lijkt te worden, dan weet je wanneer je een bedrijfsarts moet oproepen. Daarbij is het ook belangrijk om te weten wat jouw rol in deze situatie is en waar jouw bedrijf aan toe is.
5. Sluit een pakket af met arbodienst
Eerlijk is eerlijk: het is een grote investering die je moet maken om een bedrijfsarts in te schakelen. Als je kosten kan besparen, doe je dat natuurlijk meteen. Een manier om kosten te besparen is om een pakket af te sluiten met een arbodienst, waar je gelijk een bedrijfsarts naar keuze krijgt toegewezen. Hiermee voorkom je dat er dubbele kosten worden gemaakt zodra een medewerker in verzuim komt. Daarbij heeft een zelfstandige bedrijfsarts een hoger uurtarief en zijn er nauwelijks bedrijfsartsen meer te vinden die beschikbaar zijn.