Home Blogs 5 tips voor een goede akoestiek op kantoor

5 tips voor een goede akoestiek op kantoor

1197
DELEN
5 tips voor een goede akoestiek op kantoor

We werken om te kunnen leven. Het is daarom ook belangrijk dat het werkklimaat zo aangenaam mogelijk is om de beste resultaten te krijgen. Goede verlichting is erg essentieel in de ideale kantoorruimte, maar dat geldt ook voor geluid. Als geluid een overlast wordt, dan is dat geen onschuldig probleem meer, maar kan het zorgen voor zoveel afleiding dat de prestaties daaronder lijden. Met betaalbare projectinrichting en misschien nieuwe kantoormeubelen kun jij de akoestiek op de werkplek verbeteren. Vijf tips!

1. Bundel lawaaibronnen.

Het lijkt misschien efficiënt om printers, scanners of koffieapparaten op diverse plaatsen in de ruimte te plaatsen. Maar deze apparaten geven storend geluid en horen dan ook niet op de werkvloer. Bij (betaalbare) projectinrichting worden deze zaken geplaatst in de buurt van luidruchtige ontmoetingsruimtes of in een concentratiezone.

2. Stel regels op over het geluid.

Mensen vinden geluid vaak minder storend op de werkplek als het tijdelijk of noodzakelijk is. Dat betekent dat u geluidsbronnen die niet noodzakelijk zijn moet wegwerken. Denk bijvoorbeeld aan koptelefoons, maar maak ook regels over de wijze waarop men kan klagen over geluidsoverlast en neem daar actie op. Voorkom onnodige ergernissen die de productiviteit verminderen.

3. Zorg dat er een mogelijkheid is om te ontsnappen aan het geluid.

Natuurlijk hoort geluid bij het werk. Het zal onmogelijk zijn om efficiënt te vergaderen met een grote groep of een bedrijfsrestaurant te runnen zonder dat daar lawaai bij hoort dat soms ook storend kan zijn. De werkruimte dient dan zo te worden ingedeeld dat mensen ook de mogelijkheid hebben om een ruimte op te zoeken die past bij de taak als die het beste in stilte kan worden uitgevoerd. Vind je het moeilijk om de werkruimte zelf optimaal in te richten? Denk dan eens na over betaalbare projectinrichting. Akoestische schotten of verhoogde vergadermeubels zorgen ervoor dat de ‘nagalmen’ van geluid in open ruimtes worden beperkt.

4. Zorg voor voldoende ruimte en scheiding tussen mensen.

Niet iedere werknemer produceert dezelfde hoeveelheid lawaai. Er zijn vaak vele types werkzaamheden die min of meer luidruchtig kunnen zijn. Zorg ervoor dat teams die die meer lawaai produceren dichter bij elkaar zitten. De beste inrichting van een werkplek is die in drie zones. Dicht bij de entree is het hoogste niveau in toegestaan geluid. In het midden is er minder rumoer mogelijk. En hoe verder men van de entree gaat, hoe lager het geluidniveau moet zijn. In deze gebieden moet er geconcentreerd en zonder geluidsoverlast kunnen worden gewerkt.

5. Houd rekening met verschillen in mensen.

Het is niet alleen het soort werk dat moet worden gedaan, maar ook het soort mensen dat het werk doet wat bepaalt in hoeverre geluid als storend wordt ervaren. Extraverte mensen worden vaak minder afgeleid door geluid dan introverte. Toch zitten er in een team dat hetzelfde werk doet vaak introverte en extraverte mensen en is dat zelfs regelmatig een voordeel voor de beste resultaten.  Dan is er diplomatiek optreden nodig om het team samen te laten werken en toch voldoende afstand te realiseren ten opzichte van het geluid dat acceptabel is. Nieuwe kantoormeubelen kunnen bijvoorbeeld een goede reden zijn om mensen in verschillende ruimten onder te brengen zodat de effectiviteit van het team wordt vergroot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here