Home Blogs 5 tips voor een relaxte (thuis)werkplek

5 tips voor een relaxte (thuis)werkplek

1858
DELEN
werkplek

Waar jouw laptop of computer ook staat: een succesvolle werkdag begint bij een relaxte werkplek. De directe omgeving is van invloed op je stemming, gezondheid en concentratie. En deze bepalen op hun beurt weer jouw resultaten en vorderingen! Daarom is het belangrijk om regelmatig je omgeving onder de loep te nemen. Maak er een dagelijkse gewoonte van om je plek opgeruimd te houden. Bijvoorbeeld door op het eind van de dag je werkplek klaar te maken voor de volgende ochtend en te zorgen dat je het (een beetje) beter achterlaat dan je het aantrof.

  1. Spullen = ruis = afleiding

Over het algemeen geldt dat een schoon en leeg bureau zorgt voor minder afleiding. Echter moet een werkplek ook de nodige inspiratie bieden. Richt een vaste plek in voor leuke memo’s, quotes of mooie kaarten. Dit kan met een prikbord of magneetbord, maar ook mooie woonaccessoires zullen niet misstaan. Zolang je er maar blij van wordt! Berg losse snoeren op in een kabelgoot en pennen en rommeltjes in een organizer of een mandje zodat alles een vaste plek heeft. Hierdoor heb je spullen altijd bij de hand en is alles snel vindbaar. Ook een mooie dock voor je smartphone of tablet zorgt ervoor dat je minder snel wordt afgeleid. Je telefoon of tablet ligt hierdoor niet in het zicht en vraagt dus niet continue aandacht. Las vaste momenten in om je notificaties te checken zodat je de rest van de dag ongestoord aan het werk kunt. Werkt dit niet? Zorg dan voor een goed afsluitend telefoonhoesje of berg je toestel op in de la van je bureau.

  1. Take five!

Zorg voor een ontspannen element in de ruimte om je terug te trekken of afleiding te zoeken. Lees bijvoorbeeld in de pauze een boek of een leuk tijdschrift. Dit heeft na slechts vijf minuten al een ontspannend effect en bovendien geeft het je ogen de nodige rust! Ook een korte wandeling, een andere werkplek of nieuw uitzicht kunnen bijdragen aan de nodige afwisseling. Leg in de pauze de smartphones aan de kant en speel een leuk spel met collega’s!

  1. Een gezond klimaat

Zorg voor zoveel mogelijk daglicht en frisse lucht. Helder licht helpt je om opgewekt en scherp te blijven, terwijl zacht gedimd licht zich beter leent om tot rust te komen. Ook geeft zacht licht je creativiteit een boost tijdens een vergadering of brainstorm. Kortom: voor de beste werkomstandigheden kies je voor verlichting die gemakkelijk aan de situatie is aan te passen. Daarnaast zijn ook muziek, planten, gevoel van privacy en het klimaat van grote invloed. Investeer in een goede koptelefoon of oordopjes en stel vooraf jouw perfecte playlist samen. Bijvoorbeeld op tijdstip van de dag of voor verschillende werkzaamheden. Instrumentale muziek werkt ontspannend en verbetert de concentratie. Uptempo beats of goeie lyrics kunnen daarentegen juist de creativiteit en het werktempo bevorderden.

  1. Een frisse blik

Wie veel achter een computer werkt kent het wel: oogklachten of regelmatig hoofdpijn. Iedere 20 minuten 20 seconden van je scherm wegkijken voorkomt al dat je ogen onnodig overbelast raken. De applicatie Eye Relax helpt je hieraan herinneren. Ook speciale software, zoals FLUX, vermindert de belasting van je ogen aanzienlijk. Deze handige applicatie past de helderheid van je scherm aan op het tijdstip van de dag en de hoeveelheid (zon)licht in de omgeving. Op deze manier wordt je minder blootgesteld aan blauw licht en blijft je bioritme in tact. Werk je veel onderweg of vanaf een smartphone of tablet? Een Asus ZenPad 10 Z300M hoes of telefoonhoesje met standaard voor de juiste kijkhoek of accessoires voor de bediening van je gadget kunnen dan uitkomst bieden voor een juiste werkhouding. Maar denk ook eens aan een glazen screenprotector met filter, welke het blauwe licht wegneemt uit het scherm van je gadget.

  1. Volg je ritme

De één is gevoeliger voor prikkels of afleiding dan de ander en het tijdstip waarop we productief zijn verschilt sterk per persoon. Door jouw eigen valkuilen en ritme te leren kennen plan je je werkdag superefficiënt in! Ben je in de gelegenheid om je werktijden flexibel in te delen of deels thuis te werken? Experimenteer hier dan eens mee.

Neem de tijd om kritisch te kijken naar de inrichting van je werkplek. We brengen tenslotte gemiddeld een kwart van onze week door op kantoor. Bovendien bevestigen veel onderzoeken de gevolgen van een slechte werkomgeving. Door eenmalig tijd te investeren in de punten waar het aan ontbreekt, boek je op lange termijn veel winst. Niet alleen wordt je productiever, maar bovendien een gezonder mens en een leukere collega!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here