Home Financiering 5 tips om de goedkoopste lening te scoren

5 tips om de goedkoopste lening te scoren

1105
DELEN
5 tips om de goedkoopste lening te scoren

Deze week verscheen in het nieuws dat BNP Paribas haar tarieven heeft verlaagd. Ook andere banken konden niet anders dan volgen. Het ging dan wel om de rente voor persoonlijke leningen, maar ook zakelijke leningen worden steeds goedkoper. De druk op de markt neemt toe en dus is dit het ideale moment om extra voordelige deals te sluiten. Vasthouden aan jouw eigen huisbankier? Dat blijkt financieel gezien niet altijd even slim te zijn. Dat bewijzen ook onderstaande vijf tips.

# 1. Vergelijk leningen en voorwaarden

In de eerste plaats bestudeer je de marktsituatie: welke rentepercentages hanteren financiers en welke waarborgen vragen ze daarvoor in ruil. Zelf bij elke kredietverstrekker aankloppen is onbegonnen werk. Gelukkig bestaan er vergelijkingswebsites zoals Leningen.nl. Hierbij ontvang je meteen offertes van verschillende banken en kan je aan het vergelijken gaan. Sommige (kleinere) banken zijn nog niet aangesloten bij zo’n vergelijkingswebsites. Daar kan je eventueel nog zelf een offerte opvragen. Maar hoe dan ook reken je op een mooie prijsbesparing. Klaar met het verzamelen van offertes? Giet dan alles in een overzichtelijk Excel-documentje opdat je ze eenvoudig kan vergelijken.

# 2. Ga het gesprek aan

Moet je meteen akkoord gaan met de ontvangen offertes? Natuurlijk niet! Bij de meeste banken is er wel degelijk ruimte voor onderhandelingen, hoewel die ruimte steeds krapper wordt. Maar je kan dus perfect verschillende offertes tegen elkaar uitspelen. Wel is het mogelijk dat de kredietverstrekker dan extra voorwaarden stelt. Een bestaande lening oversluiten of een aangewezen verzekering afnemen: het is zeker niet ongewoon. Houd daar rekening mee, want in de praktijk kan een goedkopere lening zo alsnog duurder uitvallen.

# 3. Ga langs bij jouw huisbankier

Heb je ergens na een gesprek een toereikend voorstel gekregen? Trek dan jouw stoutste schoenen aan en durf nog even aan te kloppen bij jouw huisbankier. Jouw huisbankier zal zijn trouwe klant heus niet willen verliezen en wil misschien wel wat extra moeite doen om jou te overtuigen. Wie niet waagt, die wint niet.

# 4. Meer waarborgen, minder rente

Eigenlijk dien je rente een beetje te vergelijken met een verzekering. Des te zekerder de kredietverstrekker is, des te aangenamer de rente zal zijn. Bij een groter risico is het omgekeerde dan weer waar. Soms kan het dan ook de moeite lonen om extra waarborgen te bieden. Zo wil je misschien wel persoonlijk borg staan voor de zakelijke lening of heb je misschien een vriendelijke nonkel die dit wil doen? Het kan niet alleen in een aangenamere rente resulteren, maar het kan ook weigerachtige kredietverstrekkers over de streep trekken.

Een goed financieel plan is in datzelfde opzicht ook onmisbaar. Indien het financieel plan de bank weet te overtuigen, levert dat vast een mooie rente op.

# 5. Overweeg ook andere pistes

Een zakelijke lening moet ten slotte ook de best passende financieringsoplossing zijn. Niet alleen voor jou is dat belangrijk, maar ook de bank zal zich in het andere geval terughoudend opstellen. Weet dat er nog talloze andere financieringsmogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding, obligaties of leasing. Ga vooraf na welke financieringsoplossing bij jouw behoefte past. En klop enkel aan bij de bank indien zij de beste oplossing bieden. Dat is logisch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here