Home Tips 5 manieren om printerinkt te besparen

5 manieren om printerinkt te besparen

898
DELEN
5 manieren om printerinkt te besparen

Het leven is duur, en in bedrijf blijven als onderneming komt ook met de nodige kosten. Vooral in deze tijd van corona staan daar vaak te weinig inkomsten tegenover, wat noopt tot het treffen van bezuinigingsmaatregelen. Natuurlijk zijn er altijd wel touwtjes waaraan je kunt trekken om wat te besparen door bijvoorbeeld bepaald gedrag aan te passen. Op deze manier kun je ook proberen het verbruik van printerinkt omlaag te krijgen. Inkt is immers behoorlijk duur. Een besparing hierop kan een duit in het zakje doen. We geven een aantal tips voor je op printerinkt kunt besparen.

Goedkope aanbieder van inkt

Veel fabrikanten van printers proberen om unieke inktcartridges te maken voor hun apparaten, zodat je wel hun inkt moet kopen om te kunnen printen. Toch hoeft een cartridge niet van de originele producent te kunnen zijn om te kunnen werken in het apparaat. Voor veel modellen zijn er ook imitatiecartridges op de markt. Zo kun je bijvoorbeeld ook de HP 301 cartridge van een ander merk gewoon online aanschaffen, zelfs in verschillende ‘maten’ qua inhoud. Daarmee kun je een hoop besparen op het geld dat je uitgeeft aan inkt voor je printer.

Printer regelmatig aan het werk zetten

Dit klinkt een beetje vreemd als tip om inkt te besparen, maar het loont om je printer met enige regelmaat aan het werk te zetten. De reden hiervoor is dat de printerkop als hij lang niet gebruikt is gaat indrogen, waardoor de printresultaten slecht worden. Om hem weer soepel aan het werk te krijgen, verbruikt de printer zeer veel inkt. Dit is echt weggegooid geld, want afhankelijk van hoe verdroogt je printer is geraakt kan het echt om grote hoeveelheden dure inkt gaan. Stel daarom je printopdrachten niet uit tot een moment dat je gereserveerd hebt om een pak documenten af te drukken, maar druk regelmatig een aantal pagina’s af zodat je printer bevochtigd en in vorm blijft.

Zuinige lettertypes

Het is echt waar, er zijn ook lettertypes die zuiniger zijn met inkt dan andere lettertypes. Maak je je documenten in een van deze lettertypes, dan bespaar je dus ook op je inktverbruik. Zo heeft Century Gothic dunne letters waardoor het weinig inkt verbruikt terwijl het toch goed leesbaar is. Bovendien is dit een sans serif-lettertype, wat betekent dat de letters geen dunne dwarsstreepjes hebben aan het uiteinde van horizontale en verticale lijntjes. Ook op die manier bespaar je inkt. Courier is wellicht wat oubollig, maar heeft wel dunne letters, waardoor er weinig inkt voor nodig is. Times New Roman is overigens al 27 procent efficiënter dan het eveneens populaire Arial. Dan heb je ook nog Ecofont, wat je voor 19,95 kunt aanschaffen. De letters in dit lettertype zitten vol met kleine gaatjes, waardoor je printer bij het afdrukken minder inkt verbruikt. Gebruik je Ecofont op een lettergrootte kleiner dan 12, dan zijn de gaatjes doorgaans onzichtbaar.

Printerinkt besparen

Op instelling ‘concept’ printen

Voordat je op afdrukken klikt, is het zinnig om eens na te denken over waar de uitdraai voor bedoeld is. Uiteraard druk voor je uitgaande brieven en andere soort uitingen op een goede kwaliteit of. Maar als het voor jezelf of in ieder geval voor intern is, is het vaak helemaal niet nodig om op hoge kwaliteit af te drukken. Printers kunnen ook het commando krijgen om op ‘concept’ af te drukken. De afdruk wordt dan weliswaar wat vaag, maar nog steeds leesbaar. Je kunt daar een hoop dure inkt mee besparen. Probeer dus dat bewustzijn in te bouwen voordat je het commando geeft aan je printer om je document af te drukken.

Documenten digitaal verspreiden

In deze tijd van verregaande digitalisering kan het ook geen kwaad om je af te vragen of een fysieke afdruk wel noodzakelijk is. Documenten kunnen ook op de computer of de tablet gelezen. Zeker wanneer je op grote schaal zou moeten afdrukken, is het serieus het overwegen waard om de ontvangers te vragen het document digitaal te lezen. Hier kun je grote hoeveelheden inkt én papier mee besparen. In deze tijd is er ook helemaal niets raars aan om informatie vanaf een beeldscherm tot je te nemen. Dat biedt ook nog eens het voordeel dat je als je documenten altijd bij je kunt hebben als je je laptop of tablet bij je hebt zonder dat je met een pak papier hoeft te slepen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here