Home Industrie 5 machines die het magazijnwerk een stuk eenvoudiger en veiliger maken

5 machines die het magazijnwerk een stuk eenvoudiger en veiliger maken

383
DELEN
5 machines die het magazijnwerk een stuk eenvoudiger en veiliger maken

Ben je op zoek naar een versterking voor je magazijn in de vorm van een machine of apparaat? Dan heb je aardig wat om uit te kiezen. Deze zogenoemde interne transportmiddelen maken het werk niet alleen comfortabeler en eenvoudiger, maar ook een stuk veiliger. Het is afhankelijk van de aard van je bedrijf en werkzaamheden wat voor jou de beste keuze is. In dit artikel staan 5 voorbeelden van handige machines of apparaten.

Heftruck

Misschien wel het meest gebruikte hulpmiddel in magazijnen is de heftruck. De (vork)heftruck is ideaal om zware pallets of materialen te vervoeren, zowel in het magazijn als op het terrein. De stalen vorken komen onder een pallet of machine te liggen, waarna deze overal naartoe kan worden gebracht. Geadviseerd wordt wel om de aanschaf van een heftruck, en andere machines die je kan gebruiken in je magazijn, te doen via een erkende dealer zoals Heftruck.

Heftrucks hebben een laadcapaciteit van 1 tot 5 ton, afhankelijk van het type. Er zijn allerlei verschillende modellen. Tegenwoordig is de elektrische vorkheftruck populair, zoals de Toyota Traigo 48. Deze heeft een flink laadvermogen en een sterke accu, waardoor het behalve handig ook milieuvriendelijk is. Voor heftrucks breder dan 1,30 meter is overigens een rijbewijs nodig.

Handpallettrucks

Ook handig, de handpallettruck. Dit wordt ook wel een pompwagen genoemd. Ze worden al tientallen jaren gebruikt in magazijnen. Hoewel het een best ouderwets hulpmiddel is, vinden ze nog altijd gretig aftrek. Een handpallettruck is makkelijk te gebruiken en een minder forse investering dan een heftruck.

Elektrische pompwagen

Elektrische pompwagen

Een handpallettruck is een beetje ouderwets. De moderne variant is de elektrische pompwagen. De fysieke belasting van de medewerkers is een stuk minder, omdat het pompen automatisch verloopt en ze worden voortbewogen door een elektrische wisselstroommotor die in de machine is ingebouwd.

De efficiëntie gaat omhoog, en vaak ook het werkplezier. Er zijn elektrische pallettrucks waarbij de gebruiker op een platform kan gaan staan. Ideaal als je een groot magazijn hebt.

Automatische magazijnen

Automatische magazijnen zijn bij grotere bedrijven niet meer weg te denken. Het is veel meer dan één machine of apparaat, maar een compleet systeem waarmee automatisch en veilig handelingen worden verricht. Dan kun je denken aan de ontvangst van goederen, opslag of order picking.

Het is een flinke investering, maar wel één die je op termijn een flinke besparing gaat opleveren. Je hebt minder personeel nodig. Of je kunt je personeel inzetten om andere werkzaamheden te doen. De verwerking gaat namelijk vanzelf.

Stapelaars en hoogwerkers

Laden en lossen in smalle gangpaden kan met een stapelaar of een hoogwerker. Deze apparaten tillen moeiteloos zware pallets op en verplaatsen ze met hetzelfde gemak door het magazijn. Een stapelaar verplaatst een pallet horizontaal én verticaal en is ideaal voor geringe hoogtes.

Wil je een meter of 5 de lucht in, dan komt een hoogwerker van pas. Een hoogwerker kost wel wat meer, maar is voor een orderverwerker vele malen veiliger dan wanneer hij of zij een ladder tegen een rek aan moet zetten. Hoogwerkers zijn eenvoudig te bedienen en worden elektrisch aangedreven.