Home Tips 4 tips om jouw bedrijf financieel gezond te houden

4 tips om jouw bedrijf financieel gezond te houden

1131
DELEN
Bedrijf financieel gezond houden

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, ben je natuurlijk vooral bezig met jouw core business en het binnenhalen van klanten. Waarschijnlijk heb je weinig zin om bezig te zijn met financiën, budgetten en administratie. Toch is dat heel belangrijk, want je wilt natuurlijk dat jouw bedrijf blijft bestaan en liever nog, gaat groeien. Daarom geven we jou graag een aantal tips om jouw bedrijf financieel gezond te houden.

Tip 1: houd privé en zakelijk gescheiden

Zeker wanneer je een eenmanszaak hebt, zal de neiging groot zijn om makkelijk alles op één rekening te houden, zowel privé als zakelijk. Zorg daarom voor een aparte zakelijke bankrekening en houd je ook aan deze scheiding. Wanneer je namelijk alsnog zakelijke afschrijvingen van jouw privé rekening gaat doen of andersom, raak je het inzicht in de financiën al snel kwijt en dat is niet verstandig wanneer je jouw bedrijf financieel gezond wil houden.

Tip 2: zorg voor goed personeel en probeer ze te behouden

Het kan moeilijk zijn om goed personeel te vinden en vaak weet je pas na een tijdje of het ook echt is wat je verwacht had. Het is daarom slim om bijvoorbeeld via een uitzendbureau of payrollbedrijf personeel te werven. Wanneer je dan helemaal tevreden bent, kan je ze overnemen. En dan is het van belang om jouw personeel ook te houden. Een tevreden medewerker werkt ook hard en heeft hart voor de zaak! Zorg daarom voor goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden, dat tweede ook omdat verzuim natuurlijk ook geld kost.

Tip 3: zorg ervoor dat klanten op tijd betalen

Wanneer je werkzaam bent in de dienstensector, zeker wanneer je werkzaam bent in de B2B dienstensector, kan het lang duren voordat klanten betalen. Het is slim om jouw klanten van begin af aan al goed “op te voeden”; stuur facturen op tijd en blijf facturen en herinneringen sturen. Maak het ze makkelijk door bijvoorbeeld een klikbare link te mailen waarmee ze in een handomdraai betaald hebben. Wees niet bang om echt achter jouw klanten aan te zitten wanneer ze niet betalen. Na een lange tijd niet betaald te hebben, wordt het toch slim om een incassobureau in Den Bosch in te schakelen. Zij zorgen ervoor dat de klant betaald, zonder dat het de relatie met de klant schaadt.

4 tips om jouw bedrijf financieel gezond te houden

Tip 4: houd financieel inzicht

Daarnaast is het erg belangrijk om financieel inzicht te houden. Waar gaat het geld heen en hoe veel komt er binnen? Waar kan nog op bespaard worden en waar kan in geïnvesteerd worden. Door zelf inzicht te houden, voel je je vast ook meer op jouw gemak. Je hoeft dit niet allemaal zelf te doen; er zijn genoeg accountants die je dit inzicht bieden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here