De meest gunstige lening is er natuurlijk een met een gunstig prijskaartje. Toch zijn er nog een aantal andere zaken waarop je dient te letten, zoals de gevraagde zekerheden, de kleine lettertjes en eventuele dure verzekeringen die je ook meteen moet afsluiten. Laat je niet in de luren leggen en lees onderstaande vier tips om de meest gunstige lening te vinden.
# 1. Bied zekerheid aan de kredietverstrekker
De rente van een lening staat steeds in verband met een bepaald risico. Het is dan ook niet onlogisch dat extra zakelijke zekerheid ook in een lagere rente resulteert. Wil je je bijvoorbeeld persoonlijk borg stellen voor de zakelijke lening? Is een borgstelling of garantstelling door de moederonderneming een optie? Of is een pandrecht een beter idee? Het zijn stuk voor stuk garanties opdat de kredietverstrekker het geleende geld niet kwijt is wanneer je failliet gaat, waardoor de kredietverstrekker zeker ook water bij de wijn zal willen doen. Anderzijds vind je zo’n zekerheden misschien niet zo prettig. Dat kan, maar dan is een hogere rente het logische gevolg.
Toon hoe dan ook altijd je kredietwaardigheid aan. Kan je bijvoorbeeld zelf een deel van de investering financieren en leg je bovendien ook een waterdicht financieel plan voor? Dan kan dat de kredietverstrekker gunstig stemmen.
# 2. Vergelijk alle kredietverstrekkers
Het is eveneens belangrijk dat je niet zomaar bij je huisbank gaat aankloppen, maar ook bij andere kredietverstrekkers offertes aanvraagt. Onthoud overigens dat je hiervoor niet letterlijk bij verschillende kredietverstrekkers hoeft aan te kloppen, want tegenwoordig is het steeds vaker mogelijk om online leningen te vergelijken.
Vervolgens kan je makkelijk de verschillende leningen vergelijken en de goedkoopste kiezen. Ga echter nog niet meteen met deze kredietverstrekker in zee, maar gebruik de goedkoopste offerte om andere kredietverstrekkers aan te moedigen om nog beter te doen. Je hoeft zeker niet bij alle potentiële kredietverstrekkers langs te gaan, maar ga toch zeker nog eens langs bij je huisbank en bij de kredietverstrekker die net iets duurder was.
# 3. Houd rekening met je verplichtingen
In de praktijk is de goedkoopste lening nog niet automatisch de meest gunstige lening. En dat heeft vaak te maken met de voorwaarden die aan de lening verbonden zijn. Ben je bijvoorbeeld verplicht om een extra verzekering af te sluiten bij de bank? Dan betaal je de korting vaak dubbel en dik terug door zo’n dure verzekering. Vooral dure schuldrestverzekeringen komen veelvuldig voor. Vergelijk het voorstel dan ook met dat van andere verzekeraars waarbij je zelf op zoek mag gaan naar de goedkoopste verzekering.
# 4. Bekijk de andere voorwaarden
Een lening is meer dan alleen een rente en een looptijd. Er worden talloze andere voorwaarden opgelegd die je dan maar meteen voor lief moet nemen. Zo worden er soms hoge boetes opgelegd wanneer je de lening vervroegd wil aflossen of is de gunstige rente slechts gedurende een beperkte periode van toepassing. Bestudeer steeds alle voorwaarden en ga goed na of de lening wel even gunstig is als wat de kredietverstrekker wil laten uitschijnen.