Home Blogs De 4 soorten werknemers op de werkvloer

De 4 soorten werknemers op de werkvloer

4180
DELEN

Werknemers zijn er natuurlijk in eindeloos veel varianten. Als je collega’s hebt, dan hoef je maar eens naar hen te kijken om een bepaald ‘oordeel’ te geven. Je hebt leuke en grappige collega’s, verlegen en spontane collega’s, hardwerkende collega’s en teamleden die de kantjes er vanaf lopen, je hebt irritante collega’s en bijvoorbeeld chagrijnige collega’s. In een gemiddeld bedrijf zijn de meest uiteenlopende mensen te vinden. We benoemen ze voornamelijk op basis van onze eigen mening. Een collega die jij heel irritant vindt kan door een ander als heel leuk worden ervaren. Allemaal mening. Wanneer we kijken naar het soort werknemers op de werkvloer, zonder hier een mening bij te betrekken, dan komen we uit op vier verschillende soorten.

Perfectionisten

Perfectionisten zijn werknemers die houden van regelmaat, structuur, organisatie en rust. Het maken van fouten is verschrikkelijk. Hoe warriger het eraan toe gaat op het werk, hoe groter het risico op fouten. Deze werknemers zoeken naar werkwijzen die goed werken en die fouten voorkomen. Hierdoor hebben zij ook wat moeite met verandering, vooral omdat zij dan een manier die goed werkt los moeten laten. Het geleverde werk moet van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn en het is niet erg om wat meer tijd aan taken te besteden om deze net even iets beter uit te kunnen voeren.

Aanpakkers

Werknemers die onder de aanpakkers vallen werken graag snel door. Zij willen zo veel mogelijk gedaan krijgen in zo weinig mogelijk tijd. Deze werknemers zijn totaal niet bang voor verandering. Iedere aanpassing is een uitdaging en nieuwe oplossingen zijn over het algemeen bedoeld om nog sneller en nog efficiënter te kunnen werken. Aanpakkers houden zich graag bezig met het verbeteren van zaken, zodat er meer uit de dag kan worden gehaald. Deze werknemers kunnen grote moeite hebben met collega’s die nieuwe regels, plannen of doelen in de weg staan.

Sociale dieren

De sociale dieren op de werkvloer vallen op door hun behoefte om anderen te helpen. Zij stellen zich op als dé persoon waar iedereen naartoe kan gaan wanneer er een probleem is, wanneer er iets besproken moet worden of wanneer er advies gewenst is. Deze werknemers kunnen bijzonder slecht tegen een gespannen sfeer, tegen stress en hoge werkdruk. Dit heeft vooral te maken met het feit dat deze factoren vaker zorgen voor meningsverschillen en ruzies. Dit zijn zaken waar het sociale dier niets mee te maken wil hebben. Deze zal zich dan ook al snel oprichten om de boel te sussen en alles weer goed te maken.

Inspirators

Tot slot zijn er de inspirators. Deze werknemers kunnen snel schakelen en werken graag samen met anderen om meer te bereiken. De focus ligt op het inzetten van de talenten op een manier die ook anderen inspireert. Deze werknemers zijn echte mensen-mensen en zetten zich in om het anderen naar de zin te maken. Zij houden van een grapje en zetten zich in om anderen aan het lachen te maken. Uiteraard kunnen zij ook goed serieus werken, maar zij worden wel sneller afgeleid. Inspirators trekken graag de aandacht en praten graag met iedereen, waardoor zij door al dat praten en grappen maken snel in tijdsnood komen om alle taken af te kunnen ronden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here