Home Financieel 4 regelingen die het maken van investeringen aantrekkelijker kunnen maken

4 regelingen die het maken van investeringen aantrekkelijker kunnen maken

484
DELEN
4 regelingen die het maken van investeringen aantrekkelijker kunnen maken

Het maken van investeringen in je onderneming is geen beslissing die je licht moet nemen. Vaak moet je geld lenen om de investeringen te kunnen doen. Dat geld moet je uiteraard met rente terugbetalen, ook als de investering niet het gewenste resultaat oplevert. Omdat de overheid investeringen juist wil aanmoedigen, bestaan er een aantal regelingen waar je mogelijk gebruik van kunt maken die je fiscaal voordeel kunnen opleveren. We bespreken er een aantal waar iedere ondernemer in Nederland die belastingplichtig is voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting gebruik van kan maken.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Voor investeringen in bedrijfsmiddelen bestaat er de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hiermee kun je investeringen van minimaal 450 euro in zaken als computers, tablets, telefoon, kantoormeubelen en een website aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Je krijgt fiscaal voordeel wanneer de investeringen een bedrag van tussen de 2.401 en 328.721 euro vertegenwoordigen. Een personenauto valt hier alleen onder als deze integraal onderdeel is van de bedrijfsvoering, zoals een taxi of koeriersbusje.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De energie-investeringsaftrek (EIA) is bedoeld om het maken van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie te stimuleren. Je mag dan naast de afschrijving van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Die aftrek betreft in 2021 45,5 procent. Wel moet het bedrag aan energie-investeringen minimaal 2.500 per bedrijfsmiddel bedragen en mag het niet gaan om een bedrijfsmiddel waar je de regeling eerder al voor gebruikt hebt. Het bedrijfsmiddel in kwestie moet op de Energielijst staan.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De milieu-investeringsaftrek is een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. De regeling biedt ondernemers de mogelijkheid om de fiscale winst te verlagen door een percentage van het investeringsbedrag in mindering te brengen op de fiscale winst. Dat percentage hangt af van de milieueffecten en gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. Je kunt maximaal 36 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het bedrijfsmiddel moet op de Milieulijst staan, niet eerder gebruikt zijn voor aftrek en moet minimaal een investering van 2.500 euro betreffen.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Met de VAMIL kun je een investering op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen op een willekeurig moment afschrijven. Door het sneller afschrijven, verminder je de fiscale winst en betaal je dat jaar minder belasting, wat een rente- en liquiditeitsvoordeel kan opleveren. Deze willekeurige afschrijving is gelimiteerd tot een percentage van 75 procent.

Houd bij het gebruikmaken van deze regeling wel rekening met de desinvesteringsbijtelling. Deze kan van kracht zijn wanneer je bedrijfsmiddelen waarvoor je investeringsaftrek hebt toegepast vervreemdt, bijvoorbeeld door ze te verkopen of weg te geven. Je moet dan een deel van die aftrek terugbetalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here