Home Financieel 4 redenen waarom nieuwbouw interessant kan zijn voor startende ondernemers

4 redenen waarom nieuwbouw interessant kan zijn voor startende ondernemers

3733
DELEN
4 redenen om nieuwbouw te overwegen als startende ondernemer

Veelal houden startende ondernemers er geen rekening mee dat ze in aanmerking komen om een huis te kopen. Dat is jammer, want huren is toch geld weggooien. Juist ook als ondernemer is het fijn om te investeren in je eigen vastgoed. Ben je een startende ondernemer en ook een starter op de woningmarkt? Dan zijn er 4 redenen om nieuwbouw te overwegen.

1. Er is bij jou geen dubbele lasten check

Als je een nieuwbouwhuis koopt dan gaat je hypotheek al in tijdens de bouw van je huis. Woon je al in een koophuis met hypotheek? Dan kijkt je nieuwe bank of je wel 2 hypotheken tegelijk kunt betalen. Dit heet een dubbele lasten check. Hiervoor moet je dus een fors inkomen kunnen aantonen, terwijl je zzp-inkomen bij sommige banken al niet voor de volle 100% geteld wordt.

Huur geen dubbele last voor de bank

Ben je starter op de woningmarkt (van plan je eerste huis te kopen)? Dan geldt de dubbele lasten check niet voor jou. De bank ziet huur niet als een schuld waardoor je minder mag lenen voor de hypotheek. Wel moet je zelf goed bekijken of je uitkomt met het betalen van huur voor je oude woning tijdens de bouw van je nieuwbouwhuis. Je kunt ook overwegen om een tijdje bij je ouders in te trekken, hoewel ik het me kan voorstellen als je daar niet warm voor loopt.

Huur wordt door de bank niet gezien als schuld die je hypotheek verlaagt

2. In het begin van de hypotheek betaal je minder rente

Dit is voor startende ondernemers natuurlijk handig, omdat zij verwachten dat ze na een jaar of twee meer verdienen met hun eenmanszaak. Tijdens de bouw van je nieuwbouwhuis betaal je hypotheekrente, maar je ontvangt ook rente. Dat zit zo. Wanneer je de hypotheek hebt afgesloten dan wordt het geld gestort in een bouwdepot. Dit is een soort spaarpotje voor de aannemer. Uit deze spaarpot wordt telkens geld gehaald voor de bouw. Over het geld in het bouwdepot ontvang je ook rente, de depotrente genoemd. In het begin van de bouw zit er nog relatief veel geld in het bouwdepot waardoor je ook meer rente ontvangt. Naar rato ben je dus in het begin van de hypotheek minder aan rente kwijt.

3. Je betaalt geen overdrachtsbelasting

Wanneer je een huis koopt – of het nou nieuwbouw of bestaande bouw is – heb je eigen geld nodig. Het overgrote deel kun je lenen bij de bank, maar je mag niet meer lenen dan de waarde van je woning. Dit terwijl je naast de koopsom van je nieuwe huis ook nog andere kosten maakt: voor de notaris, hypotheekadvies en eventueel een makelaar. Voor deze kosten mag je geen geld lenen bij de bank. Als je een bestaand huis koopt dan betaal je ook nog een overdrachtsbelasting van 2%. Bij een huis van 3 ton is dit dus €6.000. Bij nieuwbouw hoef je deze belasting niet te betalen, dus dat scheelt weer in hoeveel eigen geld je moet inleggen. Kijk hier voor een weergave in de verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw in hoeveel eigen geld je nodig hebt.

Bij nieuwbouw hoef je minder eigen geld in te leggen voor de hypotheek

4. Bij groen zegt de overheid en dus de bank ook: ‘doen!’

Nieuwbouwhuizen worden altijd energiezuinig gebouwd. Dit scheelt je niet alleen in je energierekening straks, maar ook in hoeveel je mag lenen bij de bank voor je hypotheek. De overheid wil groene huizen namelijk stimuleren. Je mag daarom €9.000 extra lenen als je een energiezuinig huis koopt (wat dus bij nieuwbouw altijd het geval is). Is je nieuwe huis energieneutraal (zelfvoorzienend door zonnepanelen bijvoorbeeld)? Dan mag je zelfs €25.000 extra lenen. Dit heet een 0 op de meter woning. Voorwaarde in beide gevallen is wel dat je (gezamenlijke) bruto jaarinkomen minimaal €33.500 is.

Nieuwbouw: helaas niet alleen maar rozengeur en maneschijn

De 4 redenen hierboven maken het voor startende ondernemers interessant om eens naar nieuwbouw te kijken in hun huizenjacht. Let er wel op dat de gemiddelde koopprijs voor nieuwbouwhuizen in het eerste kwartaal van 2018 met €350.000 een stuk hoger lag dan bij bestaande bouw: €280.000, zo bleek uit cijfers van het CBS. Ook is overbieden (wat eerst niet mogelijk was bij nieuwbouw) nu steeds normaler aan het worden bij nieuwbouw, zo oordeelde Trouw. Neem dus niet alleen de voordelen maar ook de kanttekeningen in ogenschouw voor je een bod doet op een nieuwbouwhuis. Neem daarnaast ook eens een kijkje bij mijn andere blog voor Profnews over welke 4 termen je moet kennen als ondernemer bij je hypotheekaanvraag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here