Home Blogs 4 duurzame manieren om kleding te bedrukken

4 duurzame manieren om kleding te bedrukken

3485
DELEN
kleding bedrukken

Kleding bedrukken kan door middel van diverse druktechnieken. Ook zijn er veel verschillende boodschappen die je op T-shirts kunt laten drukken. Vaak laten T-shirts zien wat er op het moment in de maatschappij speelt of bijvoorbeeld een bepaald muziekgenre of andere stroming. Politieke verkiezingen zijn vaak ook een gelegenheid wanneer bedrukte T-shirts veelvuldig worden besteld. Ook worden bedrukte shirts vaak gebuikt voor verjaardagscadeaus en relatiegeschenken. Een T-shirt begint als een blanco canvas. Hier worden dan de meeste originele ideeën op gedrukt. Er zijn zelfs veilingen voor de meest originele shirts. Deze worden dan gekocht als verzamelobject.

Vier manieren om te bedrukken

1.    Flexprinting

Bij de flexprinting drukwijze wordt de print door middel van verwarming en druk op het kledingstuk geprint. Het voordeel van deze aanpak is dat deze stof flexibel is. Vandaar ook de naam flex. Deze stof zal met het shirt uitrekken en weer inkrimpen. Doordat er geen minimumafname is kan je veel verschillende designs ontwerpen en laten drukken. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je voor een groep de naam op hun shirt wilt hebben. Als je voor flexprinting kiest moet je wel opletten met het wassen van het kledingstuk. Het kledingstuk kan dan niet in de droger. Ook mag hij niet gewassen worden boven de 60 graden. Je mag het shirt wel strijken, doe het kledingstuk wel binnenstebuiten om te voorkomen dat de print loslaat.

2.    Flockprinting

Flock bestaat uit kleine kunststof haartjes die door middel van statische elektriciteit op de stof worden gelijmd. Er zijn nog maar weinig bedrijven die de rechtstreeks flockbedrukking gebruikt. Flock wordt vaak gebruikt omdat het een luxe-uitstraling aan de stof geeft en kan gebruikt worden op veel verschillende stoffen, dus ook op minder stevige stoffen of zelfs op elastische kleding. Bij deze techniek kan je alleen niet dunne lijnen bedrukken. Hierdoor zal het vilt namelijk snel scheuren. Ook kan je per ontwerp slechts één kleur gebruiken. Voor het wassen geldt ook een maximumtemperatuur van 60 graden en gebruik van wasdrogers wordt afgeraden.

3.    DTG printing

Op het gebied van digitaal drukken op textiel is DTG printing een van de nieuwste druktechnieken. Met water gedragen inkten kan er direct full-colour op kleding geprint worden. De scherpte en helderheid van de afbeelding is niet te vergelijken met de andere druktechnieken; DTG-bedrukking geeft veel meer details. En door gebruik van witte inkten kan er ook op donkere stoffen heel mooi in full-colour worden gewerkt.

4.    Laser bedrukken

Bij de laser druktechniek worden onder andere logo’s aangebracht door middel van lasertechniek. Dit betekent dat een afbeelding nooit kan vervagen; een zeer duurzame drukwijze dus! De laser doet met grote precisie de haartjes van de fleece of de inkt van de jeans wegbranden. Hierdoor staat het logo of de tekst permanent in de vezels gegraveerd. Een nadeel hiervan is dat je geen kleur kan kiezen. Het kan alleen in de tint van de oorspronkelijke stof. Het is dus een bedrukking zonder inkt. Het logo wordt rechtstreeks in de bovenlaag van de kleding gebrand.

Dit waren vier duurzame drukmethodes die populair zijn op de markt. Ook zijn ze allemaal niet meer zo prijzig als een aantal jaar geleden. Gepersonaliseerde kledingstukken zijn natuurlijk leuk om zelf te dragen, maar nóg leuker om te geven!

1 REACTIE

  1. Bedankt voor het delen van de verschillende mogelijkheden om kleding te laten bedrukken. Ik vind het zelf belangrijk dat de prints op kleding lang mooi blijven, ook wanneer je deze vaak wast. Ik ga kijken welke optie het meest geschikt is voor mijn wensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here