Home Lifestyle 3 redenen waarom je een AOV moet afsluiten

3 redenen waarom je een AOV moet afsluiten

845
DELEN
3 redenen waarom je een AOV moet afsluiten

Als zelfstandig ondernemer kun je verschillende verzekeringen afsluiten. Eén van de verzekeringen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Op dit moment is deze verzekering nog niet verplicht, maar dit zit er wel aan te komen. Heb je nog geen AOV? Overweeg dan om er nu al eentje af te sluiten. Omdat zo’n verzekering behoorlijk wat geld kost, twijfel je misschien nog. Om deze twijfel weg te nemen, zetten we hier drie redenen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten op een rijtje.

1. Financieel vangnet

Breek je een arm of been en kun je hierdoor niet meer werken? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over jouw inkomen als je in loondienst werkt. Je wordt dan gewoon doorbetaald, want jouw werkgever is hiervoor verzekerd. Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkt, zit de vork anders in de steel. Je bent dan namelijk zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen. Kun je niet meer werken omdat je arbeidsongeschikt bent, maar heb je geen AOV afgesloten? Dan komt er geen geld binnen.

In sommige gevallen kun je na een paar weken arbeidsongeschiktheid weer aan de slag, maar dit is niet altijd het geval. Misschien zit je zelfs wel maandenlang thuis. In dat geval komt er langere tijd geen geld binnen, waardoor je misschien moeite krijgt om de vaste lasten te betalen. Sluit je een arbeidsongeschiktheidsverzekering af? Dan hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Je krijgt dan namelijk iedere maand een uitkering als je arbeidsongeschikt bent. Er blijft zo dus geld binnenkomen, waardoor je jouw vaste lasten waarschijnlijk gewoon kunt blijven betalen. Wil je een financieel vangnet creëren voor jezelf? Dan is het verstandig om een AOV af te sluiten.

2. Hulp bij re-integratie

Hulp bij re-integratie

Arbeidsongeschikt zijn is bijzonder vervelend. Je ontvangt weliswaar een uitkering als jij je verzekerd hebt voor arbeidsongeschiktheid, maar waarschijnlijk wil je zo snel mogelijk weer aan het werk. Het is alleen belangrijk dat je niet te hard van stapel loopt, want dan ben je straks misschien nog langer uit de roulatie. Dit brengt ons bij een tweede reden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Je krijgt namelijk hulp bij re-integratie als jij je verzekerd hebt voor arbeidsongeschiktheid. Er staat een professional tot je beschikking die je op een verantwoorde manier klaarstoomt, zodat je relatief snel weer aan het werk kunt. Veel verzekeraars helpen je bovendien om de kans op arbeidsongeschiktheid tot een minimum te beperken.

3. Premie is fiscaal aftrekbaar

Door de hoge kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering laten veel ondernemers een AOV links liggen. Je betaalt inderdaad een flinke premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar de premie is fiscaal aftrekbaar. De premie is weliswaar geen kostenpost voor jouw bedrijf, maar je kunt deze bij de aangifte inkomstenbelasting aftrekken als ‘uitgave voor andere inkomensvoorzieningen’. Hierdoor ben je uiteindelijk minder kwijt dan je vooraf denkt.

Wanneer je op zoek gaat naar een AOV is het aan te raden om de verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen te vergelijken met elkaar. Je wilt misschien zo min mogelijk kwijt zijn aan de premie die je maandelijks afdraagt, maar het gaat vooral om de service die een AOV biedt. Bedenk van tevoren voor welke zaken jij verzekerd wilt zijn en baseer daar je keuze voor een AOV op. Staar je dus niet blind op de prijs; de manier waarop je verzekerd bent is in dit geval namelijk belangrijker dan de kosten.