Home Financieel 3 edelmetalen die interessant zijn voor de moderne belegger

3 edelmetalen die interessant zijn voor de moderne belegger

477
DELEN
3 edelmetalen die interessant zijn voor de moderne belegger

Er zijn verschillende edelmetalen waarin een belegger kan investeren. Goud kopen blijft de populairste keuze, maar ook alternatieven als palladium en platina zijn zeker te overwegen. Hun koerswaarde wordt deels door dezelfde factoren bepaald, zoals het beleid van de centrale banken. Toch zijn er ook een aantal verschillen die ervoor kunnen zorgen dat het ene edelmetaal beter rendeert dan het andere.

Goud

Beleggen in goud blijft voor de meeste investeerders voor de hand liggend. Het biedt een goede bescherming tegen inflatie en het is een niet-gecorreleerd actief. De goudmarkt is bovendien behoorlijk liquide en beleggingsgoud is vrijgesteld van btw. Een belangrijk voordeel is dat goud het vooral goed doet wanneer de angst toeslaat en de financiële markten onder druk komen te staan. Goud doet zo dienst als een verzekering voor wanneer het goed mis gaat. Het is een van de redenen waarom de goudprijs piekte tijdens de economische crisis en later opnieuw tijdens de coronacrisis. Begin 2020 schommelde de goudprijs namelijk nog rond 44.000 euro per kilogram. In augustus 2020 was dit al tot 56.000 euro geklommen.

Goud

Palladium

Ook beleggen in palladium wordt steeds populairder. Palladium wordt onder meer gebruikt bij de productie van witgoud, bij het opwerken van petroleum en binnen de tandheelkunde. Bovenal wordt het gebruikt door de auto-industrie. Ruim 85% van het jaarlijkse aanbod gaat rechtstreeks naar deze sector, waar het onder meer bijdraagt aan een verminderde uitstoot van schadelijke uitlaatgassen. De belangrijkste wingebieden liggen in Zuid-Afrika en Rusland. Het is ongeveer dertig keer zo schaars als goud en er is al jaren een structurele krapte op de markt, onder meer door de steeds strenger wordende milieunormen waar autofabrikanten rekening mee moeten houden.

Door dit structureel tekort swingen de prijzen de pan uit. Begin 2010 betaalde je nog zo’n 9.000 euro voor een kilogram palladium, tegenwoordig schommelen de prijzen tussen 70.000 en 80.000 euro. Hierdoor is het ook een interessant edelmetaal geworden om in te beleggen. Palladiummunten komen nog niet zo vaak voor, maar palladiumbaren tot 1 kilogram zijn vlot te verkrijgen.

Platina

Een alternatief voor palladium is platina. Niet alleen voor beleggers, maar ook voor autofabrikanten. Net zoals palladium wordt platina gebruikt om de schadelijke uitstoot van auto’s terug te dringen. Waar palladium vooral wordt gebruikt voor benzineauto’s, gebruikt men platina dan weer voor dieselauto’s. Dieselauto’s doen het steeds minder goed en dus volgt de prijs van platina niet de evolutie van goud en palladium. Het is dan ook veel goedkoper dan deze edelmetalen. Toch kan het voor de belegger een interessant edelmetaal zijn. Enerzijds omdat er al langer onderzoek wordt gedaan naar hoe platina ook voor benzineauto’s kan worden gebruikt, waarna de vraag zou exploderen. Anderzijds door de opkomst van elektrische auto’s. Autofabrikanten hebben namelijk platina nodig voor onder meer de accupakketten.

Historisch gezien deed platina het niet bijster goed. Tijdens de economische crisis stortte het zelfs volledig in, van ruim 48.000 euro per kilogram naar zo’n 20.000 euro per kilogram op zeven maanden tijd. Samen met de opkomst van de elektrische auto begint de koers nu eindelijk weer gestaag te klimmen. Begin 2019 schommelde de koers bijvoorbeeld nog rond 22.000 euro per kilogram, om intussen rond de 30.000 euro per kilogram te bedragen. Zowel platinamunten als platinabaren komen voor. Ook wordt platina steeds vaker in juwelen verwerkt. Dergelijke platinajuwelen doen het vooral op de Chinese markt heel goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here