Home Administratie 3 dingen die je moet weten als je een VOG gaat aanvragen

3 dingen die je moet weten als je een VOG gaat aanvragen

1270
DELEN
VOG aanvragen

Mensen die ergens in loondienst gaan werken, moeten soms een Verklaring Omtrent het Gedrag tonen. Dit is een bewijs dat hun gedrag uit het verleden voor het uitoefenen van een bepaald beroep of taak geen bezwaar is. Een VOG kan echter ook een ondernemer goed van pas komen. In bepaalde branches en sectoren is een VOG verplicht. Bijvoorbeeld bij opdrachten waarbij gewerkt wordt met geld, vertrouwelijke gegevens of kwetsbare personen. Zoals in de zorg, bij onderwijsinstellingen of (semi)overheidsinstanties. Maar ook als dat niet het geval is kun je door aan de VOG-norm te voldoen, je betrouwbaarheid tonen. Opdrachtgevers willen immers graag weten met wie ze in zee gaan. Wil jij als ondernemer ook een VOG aanvragen? Hieronder lees je er meer informatie over.

Hoe kun je een VOG aanvragen?

Er zijn drie manieren om een VOG aan te vragen.

Bij de aanvraag van dergelijke officiële documenten zullen veel mensen direct aan het gemeentekantoor denken. Je kunt inderdaad een VOG aanvragen bij de afdeling Burger-/Publiekszaken van de gemeente waar je staat ingeschreven. Houd er wel rekening mee dat tijdens drukke periodes het soms zomaar een week kan duren voordat je een afspraak kunt inplannen. Niet echt de handigste optie voor drukke ondernemers.

Het is ook mogelijk een VOG aan te vragen via de Dienst Justis, maar dit kan alleen als je niet staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) of geen vaste woon- of verblijfplaats hebt. Bij ondernemers zal dit nooit het geval zijn, aangezien ze een in Nederland gevestigd bedrijf hebben.

De gemakkelijkste en snelste optie, is om de aanvraag VOG digitaal te doen. De aanvraag zelf handel je binnen een paar minuten online af. Wordt de VOG zonder problemen afgegeven, dan krijg je deze meestal al na anderhalve week thuisgestuurd.

Kosten besparen bij het aanvragen van een VOG

Als succesvol ondernemer let je waarschijnlijk altijd goed op de kosten. Of het nu gaat om bijvoorbeeld inkoop of zakelijke dienstverlening die je inhuurt. Ook bij de aanvraag van een VOG is het goed om op de kosten te letten. Je kunt een VOG digitaal voor hetzelfde bedrag aanvragen als dat het direct bij de gemeente kost. Let dus goed op dat er geen extra kosten in rekening worden gebracht, buiten de standaardkosten van € 41,35.

Aanvragen van een VOG

Online aanvragen bespaart tijd

Veel ondernemers zitten al niet ruim in hun tijd, en werken het liefst op te manier die de minste tijd kost. In dat geval is het online aanvragen van een VOG de beste optie. Je hoeft geen afspraak te maken bij de gemeente, en de aanvraag wordt sneller behandeld. Een reguliere aanvraag via de gemeente kan zomaar een tot twee maanden kosten. Na een digitale aanvraag heb je de verklaring vaak al binnen anderhalve week in huis. Fijn als je deze op korte termijn moet kunnen tonen aan je toekomstige opdrachtgever. Bovendien houd je zo meer tijd over om te besteden aan je echte werk binnen je onderneming.

Is je onderneming zo hard gegroeid dat je personeel moet gaan aannemen? Vergeet dan ook daarvan geen VOG op te vragen, een belangrijk onderdeel van de checklist voor nieuwe medewerkers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here