Meest Uitgebreide Zakelijke Nieuwssite

Gratis E-book
 

Leerbudget moet laagopgeleide werknemers aanzetten tot leren

329 keer gelezen
Body: 

Laagopgeleide werknemers kunnen gestimuleerd worden zich te scholen door middel van zogeheten ontwikkelingscheques. Dit stellen Gerla van Breugel en Andries de Grip, respectievelijk onderzoeker bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en onderzoekshoofd bij het ROA.

Nieuw wapen in de strijd tegen de vergrijzing, om de arbeidsmobiliteit te vergroten en mensen te dwingen een leven lang te leren: het persoonlijk opleidingsbudget, of een opleidingscheque. Ook de SER vindt het een goed instrument om de functieoverstijgende scholing binnen de sector te stimuleren en het vergroten van de intersectorale mobiliteit. Een opleidingscheque is een vorm van een individueel leerbudget waarbij iemand een bedrag ontvangt dat naar eigen inzicht aan leeractiviteiten besteed mag worden. Het is alleen de vraag hoe zo`n opleidingscheque vorm zou kunnen krijgen, teneinde ervoor te zorgen dat werkenden daadwerkelijk meer leeractiviteiten gaan ondernemen.

Er moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldaan worden zoals voldoende budget en voldoende omvang en inbedding in een ontwikkeltraject waarin goede begeleidingsmogelijkheden worden aangeboden.

© Profnews 2015 - Disclaimer