Meest Uitgebreide Zakelijke Nieuwssite

Gratis E-book
 

Ontslagregeling ambtenaren moet anders

140 keer gelezen
Gebaseerd op: 
Body: 

De ontslagregeling voor ambtenaren moet anders ingericht worden. Ambtenaren zouden dezelfde rechten en plichten moeten krijgen als werknemers uit het bedrijfsleven. Dat staat in een initiatiefvoorstel dat Fatma Koser Kaya (D66) en Eddy van Hijum (CDA) hebben ingediend bij de Tweede Kamer.

Het voordeel van dezelfde rechten en plichten voor ambtenaren en gewone werknemers is dat ambtenaren dan gemakkelijker te ontslaan zijn. Nu is het ontslag van een ambtenaar zo`n 1,75 keer duurder dan ontslag van een werknemer in het bedrijfsleven. Dit is mogelijk doordat ambtenaren tegen besluiten in beroep kunnen gaan. De daaruit voortvloeiende procedures kunnen enkele jaren voortduren. Verder hebben ambtenaren ook nog een aparte rechtspositie en een speciale ambtenarenstatus. De ambtenaar wordt immers aangesteld en wordt niet aangenomen met een arbeidscontract maar door het afleggen van een eed of gelofte.

Volgens Koser Kaya en Van Hijum is de speciale rechtspositie voor ambtenaren echter niet meer van deze tijd. De ambtenaar beschikt nu ook over een cao en stakingsrecht, dan kunnen ook andere rechten en plichten gelijk getrokken worden.

© Profnews 2015 - Disclaimer