Meest Uitgebreide Zakelijke Nieuwssite

Gratis E-book
 

Zes miljoen Nederlanders kampen met jodiumtekort

239 keer gelezen
Gebaseerd op: 
Body: 

In Nederland komt op grote schaal een gebrek aan jodium voor. Niet minder dan zes miljoen mensen kampen met een jodiumtekort en dat heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid. Jodiumgebrek kan leiden tot aangeboren afwijkingen, vroeggeboorten, verminderde mentale ontwikkeling, een vergrote schildklier (struma), verminderde mentale functies bij volwassenen en een te snel of te langzaam werkende schildklier. Ook is er een verhoogd risico op ADHD bij kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap jodiumgebrek hadden en op symptomen als fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Volgens internisten R.H. Verheesen van het Maxima Medisch Centrum en C.M. Schweitzer van het Twee Steden ziekenhuis komen klachten die samenhangen met een jodiumtekort in hun praktijk bijna dagelijks voor. Artsen, maar ook voedingsdeskundigen en -fabrikanten zouden meer aan voorlichting moeten doen en preventie zou een belangrijkere rol moeten spelen.

Opvallend is dat uit een recent rapport van de World Health Organization blijkt dat Europa het op het gebied van jodiumgebrek slechter doet dan menig ontwikkelingsland. Europa telt 272 miljoen mensen met onvoldoende jodiuminname, waarvan bijna 25 miljoen kinderen tussen de zes en twaalf jaar.

© Profnews 2015 - Disclaimer